VI
Part Forana 26/08/2013

La DO Pla i Llevant enceta la verema

Els 14 cellers preveuen augmentar la producció i calculen recollir prop d'1.750.000 quilos de raïm

Joan Sitges
2 min
La DO Pla i Llevant enceta la verema

Petra.Els catorze cellers de la Denominació d'Origen Pla i Llevant començaren ahir la verema amb bones perspectives per a aquesta anyada. I és que si l'any passat es recolliren 1.647.900 quilos de raïm, enguany tot fa pensar en "un petit augment de la producció i s'esperen recollir prop d'1.750.000 quilos de les 359 hectàrees de vinya inscrites", explicà l'inspector de la DO, Miquel Feliu.

Homenatge al pare Serra

Ahir vespre es va encetar simbòlicament la verema de les varietats més primerenques, el chardonnay i el pinot noir, amb un homenatge al beat Juníper Serra. Enguany es compleixen tres-cents anys del naixement del frare que inaugurà les missions que donaren origen a ciutats nord-americanes tan importants com Califòrnia i San Francisco.

"La tradició conta que el pare Serra va aprendre a Petra les bases del cultiu del raïm i les va exportar cap a Califòrna, on la vitivicultra és una indústria pròspera encara avui", explicà Antoni Bennàssar, el president de la DO Pla i Llevant.

D'aquesta manera, els Vermadors d'Honor d'enguany s'elegiren entre els petrers que més han contribuït a mantenir viva la memòria del beat Juníper Serra. Els encarregats de tallar els primers raïms de la temporada varen ser Isabel Salom, que s'ha encarregat durant anys de mantenir i obrir el Museu i la casa natal del pare Juníper Serra; i Nadal Bauçà, el fill de l'impulsor de la construcció del museu, que va lluitar perquè els franciscans tornassin al poble.

Bones expectatives

L'acte continuà amb una xerrada sobre la situació dels cellers a Petra en el segle XVIII a càrrec de Jaume Andreu, professor d'Història a la UIB, i amb un tast popular de vi. Durant la festa d'ahir, els cellers feren referència a la bona climatologia que ha caracteritzat l'anyada. "Hem tingut bones pluges a l'inci de campanya i l'estiu ha estat sec, cosa que ha fet que l'estat sanitari dels ceps sigui bo", comentà Miquel Feliu.

Per altra banda, les baixes temperatures del mes de maig i de juny han retardat la verema perquè el grau alcohòlic dels raïms no pugi massa", afegí Feliu.

La DO Pla i Llevant inclou catorze cellers ubicats als terrenys de Manacor, Porreres, Felanitx, Capdepera, Llucmajor, Muro, Algaida i Petra.

stats