La Comissió de Patrimoni aprova la declaració dels Cossiers de Montuïri Festa d’Interès Cultural

La Comissió eleva aquesta proposta al ple del Consell, que és l’òrgan competent per atorgar aquest reconeixement

La Comissió Insular de Patrimoni Històric ha aprovat aquest dimarts que el ball dels Cossiers de Montuïri entri a formar part de la llista de Festes d’Interès Cultural (FIC) del Consell de Mallorca. Ara la Comissió eleva aquesta proposta al ple del Consell, que és l’òrgan competent per atorgar aquest reconeixement. 

Els Cossiers de Montuïri se sumarien així a altres festes considerades d’interès cultural com Sant Antoni de sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els Cavallets de Felanitx, els Cossiers de Manacor i d’Alaró i el sermó de l’Enganalla de Llucmajor. 

"Amb aquesta declaració volem fer un reconeixement a la festa, que transcendeix l'àmbit local i que reconeixem com a element identitari de Mallorca. Entenem que, com a societat, hem de fer un esforç per protegir la festa i garantir que es continuï transmetent de generació en generació, com s'ha fet fins ara", explica el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles.

Més enllà del reconeixement institucional, aquesta declaració també permet als municipis amb festes declarades FIC poder accedir a una línia d'ajuts del Departament de Cultura del Consell que fa possible dur a terme projectes de renovació i de millora d'elements que formen part de la festa. 

L'informe del Consell de Cultura Popular  

El ball dels Cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires format per sis cossiers i una dama, als quals s’afegeixen la figura del dimoni i una colla de músics que toquen xeremies, flabiol i tamborí. 

El seu origen és desconegut però els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels Cossiers de Montuïri, que sumen 11 balls, alguns recuperats els darrers anys, es manifesten tres dies l’any, amb un recorregut semblant pels carrers del poble: el 15 d’agost, la festa de l’Assumpció, i els dies 23 i 24 d’agost per la festivitat de Sant Bartomeu. 

“El fet que el ball dels Cossiers de Montuïri s’hagi mantingut ininterrompudament de manera inalterada en el seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis li atorga un alt valor identitari”, sosté l’informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca. Els elements que en formen part, com els moviments del ball, la música i la indumentària, “són reconeguts i compartits com a part integrant i representativa del seu patrimoni cultural”. És una festa que “és transmesa i recreada des de la infància i que la comunitat preserva i viu com una experiència sensorial única, que remet al seu passat com a poble però també al seu present i al seu futur”. 

Es tracta de trets que defineixen el patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO, i que el Consell de Cultura Popular considera que cal protegir per potenciar-ne l’estudi, la documentació i el registre, afavorint les condicions perquè la festa es mantingui viva. 

La Fàbrica Nova de Sóller, BIC amb categoria de monument 

Durant la mateixa sessió, la Comissió de Patrimoni ha donat llum verda a la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) de la Fàbrica Nova de Sóller amb categoria de monument. 

Es tracta d’un dels pocs testimonis que resten de la importància de la indústria tèxtil a Sóller i és l’única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva tots els seus components arquitectònics i gran part de la seva maquinària. És per això que forma part del catàleg dels 100 elements del patrimoni industrial d'Espanya, elaborat pel Comitè Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial. 

La Fàbrica Nova va arribar a tenir fins a 44 telers i una seixantena de treballadors, cap al 1925. La producció se centrava a teixir camises, calçons i roba de cuina, una activitat que es va suspendre l’any 1970 quan la fàbrica va tancar. 

El fet que s’hagi conservat 'in situ' gran part de la maquinària original –motor de gas de pobre, caldera, teler de garrot, teler d’espasa, teler doble, màquina d’omplir canons, talladora de mostres, caixoneres de mostres de teles...– atorga al conjunt un valor patrimonial més singular, ja que permet una comprensió i una lectura més integradora de tot el conjunt. Aquesta maquinària es considera que ha de quedar vinculada a la Fàbrica Nova i, per tant, forma una parella indivisible amb el conjunt edificat, i es beneficia també de la declaració de BIC. 

La declaració de Bé d’Interès Cultural inclou mesures de protecció del propi bé i del seu entorn per garantir-ne una bona conservació. S’han de conservar íntegrament les parts de l’element originari que han perdurat, tant pel que fa a l’estructura com als materials, les tècniques constructives, els acabats, els tancaments, etc. I els béns mobles vinculats a la declaració hauran de ser objecte d’obres de manteniment, conservació i de restauració. 

La declaració de BIC de la Fàbrica Nova de Sóller serà efectiva una vegada sigui aprovada pel ple del Consell de Mallorca, que és l’òrgan competent.