Comença la recerca de la fossa comuna de Montuïri on hi ha 4 veïns de Campos

La presidenta del Govern i la consellera de Cultura assisteixen a l'inici de les excavacions

Aquest dilluns dematí ha començat al cementiri de Montuïri la recerca de les restes de quatre veïns de Campos desapareguts a finals d’octubre de 1936, que foren assassinats i enterrats a una fossa comuna després de diversos dies d’empresonament al seu poble. Es tracta de Bartomeu Ballester Roig 'Catoi', Miquel Mascaró Ballester 'Estel', Jaume Puig Puigserver 'Retat' i Joan Vidal Sansó 'Apagafocs'. Les excavacions, que du a terme la Societat de Ciències Aranzadi, han començat a la part esquerra de la zona enjardinada d'entrada al cementiri, però no es té cap certesa sobre el punt exacte on es podria trobar la fossa.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; el batle de Montuïri, Joan Verger, i la regidora de Campos Inès Nicolau han assistit a l’inici de les excavacions on es creu que es trobarien els cossos dels republicans campaners. Una de les víctimes encara té un descendent de primera generació viu. Per això, a l’hora d’obrir fosses, des de la Comissió de Memòria de Mallorca, es dona prioritat a aquelles en què les víctimes tenen encara familiars de primer grau vius.

Joan Verger ha recordat que les víctimes foren assassinades per defensar la llibertat i s'ha mostrat esperançat de localitzar-ne les restes, atès que hi ha versions diferents sobre el punt on es podrien trobar, a la zona enjardinada de l'entrada al cementiri. Francina Armengol ha agraït la feina de Memòria de Mallorca i de la Conselleria de Cultura, "que impulsa la recuperació d'una part d'aquella memòria trepitjada durant molts anys".

La consellera Tur ha remarcat la prioritat d'obrir primer les fosses on hi ha víctimes que tenen vius familiars de primera generació. Tonina Mercadal, de Memòria de Mallorca, ha reivindicat la feina i el paper dels familiars de les víctimes, mentre que la regidora de l'Ajuntament de Campos Inès Nicolau s'ha fet ressò del sentiment dels familiars amb l'esperança de localitzar-les i dur-ne les restes al poble.