Adéu als xibius d'obra del Trenc

S'enderroquen de nit per no molestar els usuaris de les platges

Les màquines treballen en la demolició de les construccions. / MIQUEL BARCE

Durant uns dies, a la primera línia del Trenc només es veuran els nius de metralladora de l'època de la Guerra Civil. La nit d'aquest dilluns, 22 de maig, comencen les tasques d'enderroc dels sis xibius de construcció (un a la platja de sa Ràpita i cinc a l'arenal del Trenc), que seran substituïts en igual nombre, al mateix indret, per edificacions de fusta desmuntables, per tal de poder ser retirats al final de la temporada turística. Això explicita la nova normativa estatal per a tots aquells de l'àmbit Xarxa Natura 2000.

L'Ajuntament de Campos va presentar fa setmanes el pla d'enderrocament, que comença a executar aquesta setmana l'empresa AFEX de Felanitx i que preveu un termini de sis dies per tomar els vells edificis i retirar-ne tots els residus sòlids. A un xibiu per nit, s'espera que tot l'operatiu de neteja acabi el proper dilluns, 29 de maig. En total s'han de retirar unes 750 tones de material.

Aquest dilluns migdia, dos tècnics de la Conselleria de Medi Ambient han tramitat l'acte de replanteig i verificat les condicions en què es du a terme l'esbucament de les sis casetes. S'ha esperat fins a finals de maig per executar el canvi d'infraestructura a la primera línia de la costa de Campos per evitar malmetre els hàbitats de reproducció d'aus silvestres. Així, l'entrada de maquinària reduïda a l'arenal es fa a darrera hora de l'horabaixa i es perllonga durant la nit fins deixar l'espai net d'elements fixos. Els propers dies han de continuar les operacions, a un ritme d'un per nit.

Platges sense servei de socorrisme

Una vegada que es tinguin els sis quioscs de platja desmuntables instal·lats, l'Ajuntament podrà licitar-ne les concessions, amb la qual cosa també es podrà disposar de servei de socorrisme, absent durant l'inici de la temporada turística.

L'aspecte del Trenc es veurà canviat aquest proper estiu amb uns xibius menys impactants i integrats en el paisatge, que aviat assolirà la categoria de parc natural.