Part Forana 24/08/2019

Col·lectius ciutadans anuncien mobilitzacions de rebuig al PGOU de Manacor

Denuncien una operació urbanística que requalifica la zona verda Torre Florida en una nova urbanització on es podran edificar 275 habitatges

Ara Balears
2 min
Imatge de la roda de premsa, aquest dissabte al matí a Manacor

PalmaEls col·lectius ciutadans Assemblea Antipatriarcal, Dones de Llevant, Xítxeros amb Empenta, Ateneu Lo Tort i Endavant Osan (amb el suport de diferents persones a títol individual, del GOB i de Terraferida) han convocat aquest dissabte dematí una roda de premsa per mostrar el rebuig a l'aprovació del Pla General de Manacor. Han demanat "coratge" a l'actual equip de govern municipal, encapçalat pel batle, Miquel Oliver, per canviar-lo.

El Pla General de Manacor va ser aprovat inicialment el 27 de juny de 2016 per part de l'equip de govern municipal del PP, El Pi i AIPC, i l'actual equip de govern de MÉS-Esquerra ha “manifestat repetidament la intenció d'acabar-ne la tramitació sense fer-hi cap canvi”, expliquen en una nota de premsa els col·lectius, que ja han anunciat mobilitzacions en contra de l’anunciada aprovació inicial del PGOU feta per l’equip de govern municipal.

Un dels motius essencials de l'oposició ciutadana al planejament urbanístic és la requalificació com a urbanitzable, “sense justificació ni necessitat”, de la zona verda de Torre Florida. Els col·lectius han assegurat que l’operació urbanística permetria fer-hi fins a 275 nous habitatges, “mentre el poble està ple de solars sense edificar i habitatges buits i en greu procés de degradació”.

“De cap de les maneres acceptam aquesta requalificació perquè, després del procés judicial iniciat pel mateix Consistori, el Tribunal Suprem, per sentència del 29.11.2017, va donar la raó a l’Ajuntament (en contra de Francisco Suasi e Hijos, Invergrup Illes SL, Melchor Mascaró SA i Goramendi siglo XXI SL –propietat de la família Nadal–) i va declarar que aquesta zona de Torre Florida de 10.000 metres quadrats no val els 14 milions que demanaven els propietaris, sinó 500.000 euros”, han explicat. Les entitats han recordat que MÉS-Esquerra, en el seu moment, va fer al·legacions al Pla General que ara vol aprovar i no entenen “el canvi de parer del grup municipal”.

Una altra preocupació dels col·lectius és l'afectació que tindrà aquest Pla General al centre històric de Manacor, “cada vegada més buit i degradat”, sostenen. El projecte actual fixa la unitat mínima d'habitatge en 120 metres quadrats, la qual cosa significa que si un ciutadà té un solar de 120 metres quadrats només hi podrà construir un habitatge. “Per tant, només els rics podrien fer habitatges, mentre que la gent corrent mai no podrà afrontar la construcció o rehabilitació de la gran majoria de solars i cases antigues del poble”, argumenten, i afegeixen que “els habitatges que s’hi podran construir no corresponen a les necessitats reals de la població actual, amb famílies cada vegada més reduïdes, joves, parelles sense infants o pocs, famílies monoparentals, etc., les quals cada vegada tenen menys recursos per fer front els abusius preus de l’habitatge”, han assegurat.

Per aquests motius, els col·lectius ciutadans demanen a l’Ajuntament la paralització de l'actual PGOU i el retorn al procés d'aprovació inicial. “I si més no, que ens exposin quin pla volen aprovar”, han remarcat. A més, demanen participació ciutadana. “És indiscutible que un PGOU és l'instrument que més participació ciutadana exigeix perquè serà amb el que decidirem la nostra vida futura”, han destacat.

“Continuarem endavant fins aconseguir que aquesta oportunitat que té Manacor no es vegi frustrada per l’especulació o la falta de coratge polític, perquè tenim ben clar que és necessari, possible i urgent configurar una altra ciutat que millori la vida de les persones i conservi el màxim del nostre territori”, han conclòs.

stats