Part Forana 11/10/2017

Capdepera, a favor de la reforma de la Constitució i del dret a decidir

Acord unànime en un ple al qual no s'ha presentat el PP

Miquel Barceló
2 min
El ple sobre la crisi política pel referèndum de Catalunya ha durat hora i mitja.

CapdeperaUna moció de MÉS, "en defensa de la democràcia i del dret a decidir", tractada en el ple urgent d'aquest dimecres a l'Ajuntament de Capdepera, ha donat pas a una declaració unànime de tot els partits presents, llevat del PP, que no ha assistit a la reunió. A la moció final aprovada, i que parteix d'una proposta alternativa presentada pel grup de govern (PSOE), el Consistori gabellí es posiciona a favor d'una reforma de la Constitució per anar cap a un estat federal i del dret a decidir per tal que a curt termini es permeti un referèndum pactat amb Catalunya.

L'acord estableix quatre punts. En el primer es manifesta que qualsevol procés de referèndum s'ha fer respectant l'ordenament jurídic que atorgui les màximes garanties democràtiques a la ciutadania. En el segon punt, s'insta a superar la disjuntiva actual "entre immobilisme i independència" i obrir un "diàleg transaccional" per propiciar un referèndum pactat amb Catalunya.

En el punt tercer de l'acord, "s'insta totes les forces polítiques a iniciar els treballs d'estudi de la reforma constitucional per a la transformació d'Espanya en un estat plenament federal, des del consens, el diàleg i la pluralitat". I ja com a quart punt, s'acorda remetre la moció municipal al Parlament i govern espanyols i a la Generalitat i al Parlament de Catalunya.

Repressió policial

Maria Orts, portaveu de MÉS, ha dit a l'ARA Balears que la decisió de retirar la seva moció, en què es condemnava la repressió policial de l'1-O, ha estat per mirar cap al futur i per afavorir un consens municipal quant als moments d'agitació que viu la política espanyola. La no inclusió de referències a la violència viscuda, segons Orts, "ha estat un lapsus per part nostra, però creim que l'acord final dona una major amplitud a la visió i necessitat de canvi que hi ha".

El PSOE, a través del batle, Rafel Fernàndez, també ha acceptat la demanda feta des de MÉS, en el sentit d'incloure a l'acord que el Parlament de Catalunya no hagi d'esperar a una reforma de la Constitució per poder fer una consulta pactada. "L'Estat té els mecanismes legals per permetre que es pugui votar", ha dit Maria Orts.

Al final, PSOE (7), MÉS (4), Guanyem (1) i Es Grup (1) han aprovat el nou redactat, que atén de manera general la visió del Consistori respecte de la situació política que es viu actualment arreu de l'Estat, tot i que cal remarcar que el PP (4) no ha deixat sentir la seva veu dins un consistori integrat per 17 regidors. Orts ha recordat que els temes de transcendència estatal necessiten també els posicionaments dels ajuntaments "perquè som una institució".

stats