Part Forana 08/05/2019

Capdepera deixa d'optar a les banderes blaves i aposta per la norma ISO 14001

L'Ajuntament ha rebutjat concursar per les distincions, atès que hauria de pagar 3.000 euros

Ara Balears
2 min
Aquesta imatge, col·locar la bandera blava a Cala Agulla, no es repetirà.

CapdeperaL’Ajuntament de Capdepera ha retirat les candidatures de les cinc platges del municipi que cada any es presentaven per obtenir la bandera blava. Els motius de la retirada són dos: per una banda, el fet que les banderes blaves les atorga una associació privada, ADEAC, que fins ara disposava del finançament del Govern de les Illes Balears, per la qual cosa les candidatures al reconeixement eren gratuïtes per als ajuntaments.

Enguany, el Govern no ha renovat el conveni d’ajudes amb ADEAC i cada ajuntament havia de pagar una quantitat per cada platja de la qual presentava candidatura. Capdepera, per concursar, havia de pagar 3.000 euros per les cinc platges, per la qual cosa decidí no presentar candidatura.

Davant aquesta situació i tenint en compte que les platges de Capdepera tenen la certificació ISO 14001, una norma reconeguda internacionalment, el Consistori, per consens entre tots els partits, va decidir retirar les candidatures a les banderes blaves.

Per altra banda, les platges de Capdepera tenen implantat des de l’any 2009 el sistema de gestió ambiental, segons la norma internacional ISO 14001, i l’Ajuntament inverteix una quantitat cada any a mantenir-lo i proposa als altres municipis costaners que optin per una normativa de qualitat i reconeguda a escala europea.

Millora ambiental

La norma ISO 14001 és una eina vàlida per la minimització d’agressions al medi, per aconseguir una millora ambiental contínua i prevenir el deteriorament de la zona costanera. A Capdepera s’ha treballat per renovar aquesta certificació cada any, invertint en les platges per millorar les condicions i preservar els seus valors naturals.

Els principals beneficis de la implantació d’un bon sistema de gestió ambiental a les platges són: una millora de la imatge del municipi com a destinació turística, una millora ambiental, l'estalvi de costos, un augment de la motivació del personal, una millora de la qualitat de vida dels seus habitants i un desenvolupament sostenible respectuós amb el medi ambient.

El sistema de gestió ambiental està implantat a les platges de Cala Agulla, Cala Mesquida, Son Moll, Canyamel, sa Font de sa Cala, Cala Lliteres i Cala Gat, per la seva riquesa i per la pressió turística que sofreixen.

Implantar el sistema a les platges va suposar treballar en la recollida selectiva, assegurar una gestió correcta dels residus perillosos i especials, establir un control en les despeses d’aigua i llum, fer anàlisis d’aigua i d’arena, emprar tècniques de neteja de l’arena respectuoses amb l’ecosistema, donar constantment informació als usuaris de les platges i augmentar-hi la vigilància.

stats