Part Forana 01/09/2018

Cap a les municipals amb millores visibles als espais urbans

La política de pobles i ciutat per poder continuar en el poder

Miquel Barceló
4 min
Cap a les municipals amb millores visibles als espais urbans

PalmaALCÚDIA RENOVARÀ VIES URBANES I RESTAURARÀ LES MURADES

Els carrers són l’assignatura en què s’aplicarà més l’Ajuntament alcudienc per fer-los més accessibles i adaptats per a les persones amb discapacitats. L’embelliment del carrer de Teodor Canet i d’altres a la zona del Port és una prioritat abans de tancar el curs polític, sense oblidar l’eliminació del trànsit rodat d’alguns carrers del nucli antic, habilitar espais públics per a parcs infantils i impulsar la restauració de les murades, tant de la part renaixentista com la medieval i la porta de Sant Sebastià. Renovar el sanejament a la Marina i completar el pla de renovació de la depuradora són altres objectius de la llista del consistori.

PORRERES INICIARÀ LA RONDA

Iniciar la ronda abans de maig de 2019 és el repte viari que té Porreres. També es vol començar el projecte del centre de dia a la residència, que la batlessa, Xisca Mora, vol que s’ampliï a servei de centre de nit. Un Casal de Joves ben equipat al parc de n’Hereveta també és a l’agenda municipal de projectes immediats, com també la creació d’un cos de Policia Local que doni més competències al agents locals. En previsió hi ha adequar la piscina municipal interior. I s’esperen resultats de la demanda de cessió del quarter militar per convertir-lo en un centre d’interpretació del massís de Randa.

Carrers nets i en bones condicions, si és possible amb asfalt nou i enllumenat renovat, serveis al dia... La política de pobles i ciutats, per continuar en el poder, exigeix passar comptes amb un pastís de molts sabors, i amb la cirereta

INCA APROPARÀ L’HOSPITAL ALS VIANANTS

La capital del Raiguer potser no sigui a temps d’estrenar el nou Teatre Principal, però sí que avançarà en el seu pla de reforma. Dins el balanç de projectes fets, l’actual equip de govern preveu la rehabilitació de la plaça de Mallorca i acabar el pla de subministramentd’aigua. En temes socials, l’inici de la reforma de la residència Miquel Mir es presenta com un dels reptes, tot i que potser que el mes de maig no s’haurà completat el projecte que impulsa el Consell. Un vial de connexió per als vianants entre la ciutat i l’hospital comarcal ha de ser una realitat la primavera del proper any, a més de l’embelliment de les entrades a la ciutat. Quant a la mobilitat, acabar el nou aparcament a la zona del camp del Constància amb una nova parada de transport públic, i la reforma de l’estació de busos són qüestions prioritàries. També té pressa l’ampliació de l’hospital i la creació de més espai d’aparcament i modernitzar l’Institut Berenguer d’Anoia. L’Ajuntament té en previsió asfaltar 12 carrers, habilitar estacionament per a uns 200 vehicles, reordenar el Museu del Calçat i reformar el parc del Serralt de les Monges.

MANACOR MILLORARÀ LA QUALITAT DE L’AIGUA

Després d’un estiu frenètic per millorar el cor de la ciutat, el nucli antic, Manacor espera poder iniciar l’ampliació del col·legi Simó Ballester amb enllaç directe a l’edificil dels Sementals, cosa que facilitaria incorporar al camp educatiu els estudis integrats de música. El procés de millora de la qualitat de l’aigua té posat l’objectiu més immediat en la instal·lació d’un desnitrificador al dipòsit central del Serralt i continuar amb la substitució de canonades que presenten un alt nivell de fuites. L’equip de govern, que presideix Catalina Riera, té esperances que el Govern compri finalment els terrenys de l’entorn de cala Varques i que s’hi pugui fer un pla d’usos que acabi amb la massificació d’aquest espai verge. Deixar aprovat provisionalment el Pla General (PG) que ha de permetre reduir la pressió urbanística i humana, passant de 180.000 a 80.000 habitants, podria ser la millor notícia, després de molts intents de substituir la normativa vigent (les normes subsidiàries de 1980), a les quals ja s’han fet 36 modificacions. Les inversions sostenibles que permetin el previsible romanent de 2018 serviran per planificar diverses actuacions als nuclis de la costa. També es deixaran enllestides diverses intervencions als punts de més interès arqueològic, com són Son Peretó i l’Hospitalet Vell.

SANTA MARGALIDA I LA ZONA TURÍSTICA

La zona turística serà la que durant la darrera etapa del mandat es veurà més beneficiada per les inversions. La reforma al carrer d’Isaac Peral (entre la carretera de Santa Margalida i Son Bauló) amb un embelliment general, creació de zones verdes i renovació del mobiliari urbà, a més d’una actuació semblant al carrer de Colón suposarà una inversió d’1,5 milions d’euros. La nova estètica d’aquests indrets s’acompanya d’un pla de reasfaltat que afectarà 4 kms de vials urbans i el pas a LED de l’enllumenat públic. A l’àrea esportiva de Can Picafort està previst, durant l’octubre, un projecte de rehabilitació de les cinc pistes de tennis, tres de les quals passen a ser de terra batuda i dues de greenset. El cost d’aquestes noves pistes serà de 250.000 euros.

A Santa Margalida poble, segons explica el batle, Joan Monjo, s’ha de continuar amb el pla de substitució de les canonades d’aigua i del sanejament, per tal de reduir el nivell de fuites i després es reasfaltaran els carrers afectats. A l’àrea educativa, la vella piscina coberta es reconvertirà en un espai per a activitats escolars i oficines, mentre que a la zona rural hi ha 200.000 euros del pressupost d’enguany per destinar-los a reasfaltar uns 5 quilòmetres de camins. La millora de la plaça de Son Serra amb un nou enllumenat i rehabilitar l’entrada d’aquest nucli costaner tanquen l’agenda d’obres més importants durant el proper curs polític que acaba el maig de 2019.

stats