Calvià registra la seva petjada de carboni per reduir les emissions de CO2

Aquest projecte té en compte els consums d'energia de la il·luminació, la climatització, la calefacció i el transport del municipi

L'Ajuntament de Calvià ha registrat la seva petjada de carboni, un càlcul de la quantitat total d'emissions de diòxid de carboni (CO2) i altres gasos a partir del consum d'energia dels edificis, les instal·lacions i els transports municipals, per ajudar a millorar-ne la gestió i reduir costos i emissions.

La inscripció s'ha fet al Programa de càlcul i registre de petjades de carboni de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima sobre el total d'emissions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle que són causats de manera directa o indirecta, segons que ha informat el consistori en un comunicat.

El municipi que calcula la seva petjada de carboni té com a avantatge principal la identificació d'oportunitats de reducció d'emissions de gasos. La majoria es deriva de la reducció de consums energètics per mitjà de bones pràctiques, i, en conseqüència, s'obtenen estalvis econòmics.  Es tenen en compte els consums d'energia de la il·luminació, la climatització, la calefacció i el transport.

Del 2015 al 2016, els mesuraments que s'han fet en els edificis i les instal·lacions de l'administració local de Calvià han detectat una disminució d'emissions, passant d'un abast de 10.207,28 t  CO2 eq  el 2015 a 9.116,79 t  CO2 eq  el 2016.

Les organitzacions inscrites en el registre poden utilitzar un segell de titularitat del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient per reflectir els esforços esmerçats en la lluita contra el canvi climàtic.

El segell permet identificar, durant un període definit (anual), tres nivells de participació per distingir les organitzacions participants: el càlcul, la reducció o la compensació de la petjada de carboni.

L'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC) ha notificat la inscripció de l'Ajuntament de Calvià en el Registre de petjada de carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni i li ha autoritzat l'ús del segell de càlcul dels anys 2015 i 2016.

El següent pas és mirar d'aconseguir el segon nivell d'aquest segell ministerial ('redueixo') mitjançant la implementació de diversos projectes de reducció d'emissions.