Les Beneïdes de Sant Antoni a Muro es deixen dur per carrosses de carnaval

Sant Antoni perd terreny a favor de comparses amb poc lligam a la festa

Què hi pinten en unes beneïdes de Sant Antoni: uns cavallets de fira d'atraccions damunt una carrossa; una carrossa i comparsa amb format de capses de regal; una carrossa selvàtica; els quintos i quintes vestits de pirates; una carrossa en forma de l'aula d'en Jaimito; la carrossa titulada 'Pau mundial' amb gent de la tercera edat fent ioga i gimnàstica, o un muntatge d'una maqueta urbana de cases? És la pregunta que calia fer-se, aquest dia de Sant Antoni, a les considerades "Beneïdes més famoses de Mallorca".

Volent o sense voler, la desfilada de devots de Sant Antoni a Muro ha quedat prou desvirtuada per muntatges multicolors, que encaixen més dins un carnaval que no en una festa lligada a uns valors i a una tradició vius.

I això que les Beneïdes han començat seguint la pauta temàtica que li és pròpia, amb la carrossa de sant Antoni al capdavant de la gran desfilada, benedicció d'animals de tot pelatge i ploma, amb una admirada comparsa d'aus rapinyaires, per davant de diverses manades de remugadors (mens i cabres), i amb la presència d'un pastor campió com és el felanitxer Miquel Adrover guiant els cans de guarda.

Emperò després del pas d'unes 200 muntures, una carrossa amb els participants vestits d'animals en formes geomètriques, amb el lema 'Les Beneïdes del futur', ha estat el punt d'alerta sobre el que vindria després: carrosses carnaveleres entremesclades amb les santantonieres i de temàtica d'un temps i unes vivències passats que sí que han encaixat en una convocatòria festiva que ha reunit milers de persones en el circuit urbà.