La Beata no s'amaga i omple de gent els carrers de Santa Margalida

La vila viu una processó massiva, envoltada de fervor popular en honor a la santa mallorquina

Santa Margalida ha viscut amb devoció la seva festa major de la Beata amb la tradicional processó en honor a Sor Tomasseta. De bell nou, els carrers del centre de la vila s’han omplert de gent que ha volgut seguir una desfilada de més de 200 anys. Tot un cerimonial que es repeteix any rere any i que té en la trencadissa d’olles vora la santa un dels actes de més impacte, especialment per a la gent que arriba de fora de la vila.

Enmig d’un concert de picarols, els càntics a Sor Tomasseta acompanyats de nombroses colles de xeremiers i bandes de música, les carrosses han recreat estampes de la vida de la santa mallorquina, enmig d’una gentada que no s’ha volgut perdre, aquest primer diumenge de setembre, la desfilada més tradicional de l’illa.

La dimoniada, amb les seves corredisses i pilleria, ha aconseguit robar el suficient nombre de gerres a les pageses que han acompanyat la processó per, després, trencar-les vora els peus de la santa, en un frustrat intent d'intimidar-la.

Per tal de donar la major uniformitat a la processó, l’Ajuntament ha recordat aquests dies anteriors a la festa que s’havia de seguir el protocol de la vestimenta que pertoca a la celebració; en el cas dels homes amb mocador, camisa, guardapits, faixa, calçons amb bufes, calces i espardenyes o calçat a l’antiga. Per a les dones es demanava portar volant o rebosillo, gipó, falda i espardenyes o calçat a l’antiga.

Com sempre ha destacat la laboriositat de les carrosses ben ornamentades i la participació massiva de la gent del poble que ha seguit amb el màxim respecte la gran festa en honor a la Beata.