Artà talla l'accés de vehicles al sistema dunar de Cala Torta

És un mesura inclosa en el Pla d'ordenació i gestió sostenible del litoral del municipi

L'Ajuntament d'Artà barrarà amb una cadena aquest dimecres 16 de maig el punt d'arribada a Cala Torta des de la carretera municipal, just abans del llit del torrent. L'objectiu és evitar l'accés de vehicles al domini públic maritimoterrestre. Es tracta d'una mesura de protecció del malmès sistema dunar d'aquest indret. Els visitants podran deixar els vehicles abans d'aquest punt i sols podran entrar a l'espai de domini públic persones a peu, vehicles d'emergències i els responsables del bar de la platja.

Cala Torta és una platja natural amb un hàbitat dunar protegit per Xarxa Natura 2000, que presenta un estat de conservació molt deficitari. Durant anys s'ha permès el pas de vehicles i l'estacionament a les dunes i la llera del torrent. Davant d'aquesta situació es requereixen actuacions imminents de gestió sostenible i conservació del litoral, segons que assenyala l'Ajuntament.

El tancament al trànsit rodat del tram final de la carretera és una de les actuacions de la 'Proposta d'ordenació, gestió i recuperació de l'espai platja-duna, accessos i entorns de Cala Torta, Artà', aprovada per la Direcció General de Recursos Hídrics.

Aquesta proposta és una de les accions previstes (acció 6.1) en el Pla d'ordenació i gestió sostenible del litoral d'Artà, elaborat l'any 2015, amb un informe favorable del subcomitè Xarxa Natura 2000 de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, i aprovat pel ple de l'Ajuntament d'Artà el juliol del 2017.

Sostenibilitat del litoral

La Regidoria de Medi Ambient preveu el desenvolupament d'un seguit d'actuacions per al període 2018-2019, continuant amb el desenvolupament del Pla d'ordenació i gestió sostenible del litoral d'Artà, com són el projecte de restauració de Cala Torta, el Pla de cartelleria uniforme del litoral d'Artà o el projecte de regulació d'estacionaments associats a Cala Estreta i Cala Mitjana.

Tant el Pla de gestió com la proposta de Cala Torta s'han remès a la Demarcació de Costes per tal que pugui prendre les mesures pertinents. L'Ajuntament ha informat d'aquesta actuació el bar de la Cala i una empresa que es dedica a fer excursions en quad per la zona.