Artà tendrà el seu propi 'Stolpeinstain' per recordar el bombardeig del 36 que matà 11 civils

El projecte, aprovat per l'Ajuntament, se presentarà el proper dilluns al Teatre

El departament de Patrimoni de l'Ajuntament d'Artà, farà extensiu el projecte Stolpeinstain a la població civil del municipi per fer visibles i reconèixer les onze víctimes del bombardeig aeri que tingué lloc al poble d'Artà el 31 d'agost de 1936. Es tracta d'uns fets documentats per l'historiador Jaume Morey i esmentats en la moció per a la retirada de símbols i distincions franquistes i per a l'impuls de la memòria democràtica, aprovada en el plenari de setembre d'enguany.

Per això, el proper dilluns, dia 17 de desembre, l'artista Gunter Demnig serà a Artà per parlar d'aquest projecte en companyia Jaume Morey  i donar-ne els detalls. Serà a partir de les 19.30 h a la cafeteria del Teatre d'Artà.

Stolpersteine són unes petites escultures cúbiques creades per l'artista alemany Gunter Demnig que es varen instal·lar per primera vegada a la ciutat de Colònia per recordar (cada una) una víctima del nazisme.

A Mallorca, l'Associació Memòria de Mallorca i el Consell de Mallorca proposaren a l'artista alemany adaptar el projecte a les víctimes de la repressió franquista amb la instal·lació de 19 pedres memorials, en record de les víctimes del franquisme a diferents municipis de l'Illa, gravant-hi els noms de divuit batles afusellats i d'un president de la Diputació republicana. L'itinerari de col·locació d'aquests elements de memòria històrica s'obre aquest dissabte a Porreres.

La regidora, Aina Comas, ha agraït a Demnig la seva predisposició a col·laborar, en aquest cas, amb una causa per honorar aquelles persones represaliades durant la Guerra Civil i la dictadura a Artà.

"En el cas d'Artà hem pensat en posar l'accent en les víctimes civils, dones, homes i infants que foren assassinats. De la mà d'historiadors locals, volem que aquesta sigui la primera passa d'un projecte més ample que contribueixi a la recuperació de la memòria històrica, fomenti la reflexió crítica i l'estudi del nostre passat més recent com a element de prevenció contra el feixisme i la intolerància", ha declarat la responsable municipal de Patrimoni.