ANIVERSARI
Part Forana 14/04/2017

Artà reivindica la república i les murades

Alternativa hissa la ‘tricolor’ al recinte que el Consistori disputa amb l’Església

J.v.
2 min
La bandera republicana va ser despenjada de les murades de Sant Salvador.

PalmaLa celebració del 86è aniversari de la proclamació de la II República va ser doblement reivindicativa a Artà. Membres d’Alternativa per Artà van penjar una enorme bandera republicana a les murades de Sant Salvador. La iniciativa, varen explicar des de la formació a l’ARA Balears, no només era un gest d’adhesió als anhels d’una III República, sinó també, amb paraules del mateix grup, “un acte simbòlic de reivindicació de la titularitat pública i municipal de les murades i el recinte de Sant Salvador”.

Consistori i Església, a judici

L’Ajuntament va presentar el passat 3 de març una demanda als jutjats de Manacor perquè es declari nul·la la inscripció, a nom de l’Església, de les murades i el recinte de Sant Salvador, un dels casos més coneguts a les Balears relatiu a la polèmica sobre les immatriculacions de la institució religiosa.

El batle, Bartomeu Gili, i els tinents de batle Manolo Galán i Aina Comas varen presentar el document (tècnicament una demanda d’acció declarativa de domini), que adjunta un estudi històric de més de 300 pàgines en què s’aporta documentació de fins a cinc segles enrere que avala la posició del Consistori. “No s’ha trobat cap document que acrediti la propietat de l’Església sobre aquest bé”, va explicar aquell dia la tinent de batle Aina Comas a aquest mitjà.

La polèmica es remunta als mesos de setembre i octubre del 2013, quan, “davant els constants atacs a la llengua i els símbols propis de les Illes per part del govern de Bauzá (TIL, Llei de símbols, etc.)”, explicava Comas, diferents col·lectius varen penjar-hi o intentar penjar-hi, segons els casos, una llaçada quadribarrada i grans domassos de tela de color verd en suport a la comunitat educativa i el rector d’Artà va fer que es despenjassin de les murades. Va ser llavors, indiquen, quan, de manera evident, es detectà que la titularitat d’aquest bé no era clara i, més encara, que seria objecte de disputa entre la parròquia i el poder municipal.

El 10 de desembre del 2014, el canceller i secretari general del Bisbat de Mallorca, Josep Adrover Vallbona, va sol·licitar la inscripció en el Registre de la Propietat de Manacor de la “finca consistent en església, casa i esplanada que inclou tota la superfície que hi ha dins el recinte emmurallat”, que es va fer efectiva dia 9 de març del 2015.

El ple del Consistori ja va acordar, el setembre del 2014, defensar la titularitat pública municipal de les murades. El gener del 2016 es va arribar a un segon acord de característiques similars. La defensa de la titularitat pública d’aquest bé també estava incorporada com a compromís d’actuació previst aquesta legislatura al document de pacte signat pels socialistes d’Artà, El Pi i Alternativa.

El cas de Sant Salvador ha estat un dels més coneguts i polèmics relacionats amb les immatriculacions de l’Església. De fet, és un dels pocs que s’han fet públics i va ser, en bona part, motivador de la proposició no de llei, aprovada pel Parlament el 21 de febrer passat, relativa a reclamar la titularitat del domini o d’altres drets reals immatriculats a les Illes Balears.

stats