Part Forana 17/12/2018

L''Alei, alei' torna a il·luminar el Nadal a Capdepera

Els nins i nines encenen les falles i boten els foguerons per recuperar una tradició ancestral

Ara Balears
2 min
Gent gran i menuda amb les faies, preparant-se per cantar l'Alei Alei pels carrers de Capdepera.

CapdeperaLes falles de la festa de l’'Alei, alei', una tradició nadalenca que només recorden aquells gabellins i gabellines que tenen més de 60 anys, han tornat a il·luminar el Nadal a Capdepera després de quasi 70 anys d'oblit. Ho ha fet amb una notable participació amb l'esperança que tingui continuïtat els propers anys.

Els infants del poble, acompanyats dels seus pares, es concentraren l'horabaixa d'aquest diumenge a la plaça Vella i partiren cap a la plaça de l’Orient amb les falles enceses i cantant l''Alei, alei'. En arribar a la plaça llençaren les restes de les falles a un fogueró i després els més agosarats botaren per damunt el foc.

Es recuperava així, a l'avantsala de la festa de la Mare de Déu de l'Esperança, que serà aquest dimarts, 18 de desembre, una tradició de segles, de la mà de l'Obreria de l'Esperança i de l'Obreria de Sant Antoni i amb el suport de la revista 'Cap Vermell'.

Una nina bota per damunet un foguera feta amb restes de les les faies.

Durant les primeres hores de la nit d'aquest diumenge, grans i petits gaudiren de la festa i passaren una vetllada nadalenca en la qual, a més de l’'Alei, alei', hi hagué el mercadet de Nadal i la presentació del bust de Dorothea Bate.

Un temps, quan la festa era ben viva, els padrins feien fogueres enmig dels carrers i els nins i nines podien jugar amb foc amb les faies o falles, fetes amb flors seques del càrritx. Aleshores, els nins i nines, amb un manat de faies enceses cantaven la cançó de l''Alei, alei'. Aquest diumenge aquest estampa nadalenca dels anys 50 s'ha fet present.

"He tingut una gran alegria quant he descobert que la festa de l’'Alei, alei' i les Falles del Pirineu tenen les mateixes arrels, que els gabellins conservàvem, malgrat que no n’érem conscients, una festa d’un origen tan antic i tan carregada de simbolisme", explica Joana Colom (Capdepera, 1937,) una de les persones que més feina han fet per recuperar la tradició festiva.

El desembre del 2016, la UNESCO declarà Patrimoni Immaterial de la Humanitat les Falles del Pirineu, una festa que Catalunya comparteix amb territoris del sud de França, Aragó i Andorra i que té la seva rèplica a Capdepera.

stats