Part Forana 19/02/2018

Alcúdia amplia la depuradora en espera de poder reaprofitar l'aigua

El sistema terciari serà possible quan s'hagin substituït els 100 pous salinitzats de la xarxa de sanejament

Miquel Barceló
2 min
Uns enormes dipòsits permeten una depuració terciària, que no se pot activar per la salinització.

AlcúdiaEl conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el batle d'Alcúdia, Antoni Mir, han donat el vistiplau a l'ampliació de la depuradora municipal, en la qual s'han invertit 5,6 milions d'euros. Les noves instal·lacions, executades per una UTE (Man, Aquambiente i Obres i Pavimentacions), ja entraren en funcionament a l'estiu del 2017 i, passat el període de prova, s'ha donat per conclòs el projecte, tot i que encara queda una assignatura pendent: possibilitar la reutilització de l'aigua depurada.

Actualment, el nivell de salinitat de l'aigua residual que es recull en els 100 pous de la xarxa de sanejament, motivada per la infiltració de l'aigua de la mar i pel deteriorament de les instal·lacions, no permet activar el sistema terciari, segons que ha explicat Domingo Bonnín, president de l'Empresa Municipal de Serveis d'Alcúdia (EMSA). Malgrat això, s'espera que a curt termini aquesta situació es reverteixi amb un projecte de substitució dels 100 pous de fibrociment de la xarxa de recollida de residuals per uns nous dipòsits hermètics.

Després de l'ampliació, l'EDAR d'Alcúdia garanteix el servei d'aigües residuals a una població màxima de 108.000 habitants. El municipi d'Alcúdia, durant l'estiu, té una població flotant de 80.000 persones (20.000 de les quals són residents), segons que ha explicat el batle, per la qual cosa el nou sistema suposa una garantia i, alhora, una millora en la depuració d'aigua que s'aboca a la badia, segons els tècnics del projecte.

Grup de tècnics i polítics que han treballat en la millora del sanejament a la zona d'Alcúdia.

Mir no ha volgut entrar en la polèmica que afecta Muro i Santa Margalida per la construcció d'una nova planta per a la zona de Can Picafort que el govern central està disposat a cobrir amb una inversió de 14 milions d'euros. "Cal ser respectuosos amb les decisions dels municipis", ha dit el batle alcudienc, sense voler avaluar el conflicte que a hores d'ara té paralitzat un projecte de depuració que ha d'acabar abocant també a la badia, al qual s'oposen Santa Margalida i el grup ecologista GOB.

Inversions de Medi Ambient

Per la seva part el conseller Vidal ha recordat que la inversió d'ampliació de la depuradora d'Alcúdia ha estat possible amb el finançament del cànon de sanejament, 63 milions d'euros del qual es varen destinar l'any pasat al manteniment de les depuradores de la xarxa Abaqua (47 milions) i a noves inversions (16 milions).

"Amb la inversió feta a Alcúdia es millora la qualitat de l'aigua que s'aboca a la badia", ha assegurat, abans de posar com a exemple la gran coordinació de l'Ajuntament respecte de l'execució de l'ampliació, "que ha permès el funcionament de les velles instal·lacions mentre s'ampliava la depuradora".

stats