Alcúdia baixa l'IBI per segon any consecutiu i congela la resta dels tributs

El Consistori aprova nomenar Fill Predilecte mossèn Jaume Qués

El ple municipal d'Alcúdia ha aprovat aquest dilluns una reducció de l'Impost de Béns Immobles (IBI). El tipus de gravamen actual, del 0,51%, passarà a un 0,48% del valor cadastral el 2019, la qual cosa suposa una baixada d'un 5% en el rebut i el situa quasi al nivell del 2014, que era d'un 0,42%. La baixada beneficia més de 17.800 rebuts, un 95% dels ciutadans, segons han explicat des de l'equip de govern. La resta de tributs i taxes municipals ha quedat congelada.

La regidora d'Hisenda, Joana Maria Bennàssar, ha recordat que la pujada dels tipus impositius de l'IBI entre el 2012 i el 2014 representà un augment de més d'un 57%, amb la qual cosa el coeficient passà d'un 0,42% a un 0,66%. Bennàssar ha remarcat que, "continuant amb els compromisos electorals adquirits i després de la baixada del 2017, es continuen aplicant mesures per reduir la càrrega impositiva".

La minva tributària per al 2019 se suma a la practicada el 2017, en què es va baixar també un 5% el rebut. El batle, Antoni Mir, ha assegurat que no es pot reduir més l'IBI "per no quedar descapitalitzats, tenint en compte que hi ha la llei de la regla de la despesa i que s’han de continuar mantenint els serveis". L'acord de rebaixa tributària ha tingut el suport unànime de tot el Consistori.

En un altre punt de l'ordre del dia, s'ha acceptat la renúncia de dedicació del regidor Joan Gaspar Vallori, responsable d'Urbanisme, Turisme i Relacions Institucionals, després del seu nomenament com a secretari tècnic del Departament de Modernització i Funció Pública del Consell de Mallorca. La regidora Aguas Santas Lobo, que gestiona les àrees de Serveis, Sanitat, Benestar Social i Igualtat, en realitzarà a partir d'ara les funcions en règim de dedicació exclusiva.

Fill Predilecte

D'altra banda, s'ha aprovat nomenar Jaume Qués Vanrell Fill Predilecte d'Alcúdia. La regidora d’Educació, Bàrbara Rebassa, ha posat en valor la tasca educativa, històrica, fotogràfica i d’ajuda als primers immigrants duita a terme per mossèn Jaume Qués al municipi.