ENERGIA

Els ajuntaments donen suport a les plataformes contra l'alta tensió

Aproven presentar al·legacions a la planificació elèctrica estatal 2015-2020

Els ajuntaments dels municipis per on està previst que passin les línies d'alta tensió de la serralada de Llevant i de Felanitx s'han sumat a les plataformes contràries als projectes i també presentaran al·legacions (propostes, segons la terminologia utilitzada pel Ministeri d'Indústria) a la planificació del sector elèctric estatal per al període 2015-2020 feta pública el mes de desembre.

El Consistori d' Artà ha aprovat un pronunciament en aquest sentit durant un ple extraordinari duit a terme aquest dimecres. El de Manacor –l'únic afectat per les dues esteses elèctriques– i el de Sant Llorenç també ho han aprovat, però mitjançant decret de batlia. Pel que fa a Son Servera, el batle, Antoni Sureda, s'ha mostrat contrari al projecte i ha indicat que segurament la Sala també s'hi adherirà. Això no obstant, el municipi està poc afectat per la línia de Llevant. "Tan sols hi passa cablatge aeri, però no instal·len cap torre dins el terme municipal", ha indicat Servera. A Felanitx, no ha estat possible confirmar la informació.

Les plataformes contra l'alta tensió de Llevant i Pus esteses de Felanitx faran entrega de les aportacions davant la Delegació del Govern aquest dijous, dia en què finalitza el termini. De moment, ja se n'han presentat més d'un centenar.

Planificació estatal "desfasada"

La planificació del sector elèctric espanyol inclou les dues esteses, malgrat que ja es donaven per descartades per part del Govern balear. Tot i que l'Executiu manté que aquest "error" en la planificació estatal és causat per la lentitud administrativa del govern central, les plataformes estan en alerta. Cal recordar que un dels arguments de Red Eléctrica Española (REE), l'empresa encarregada de desenvolupar el projecte, per defensar la utilitat pública del projecte d'alta tensió a Llucmajor és precisament que aquest s'inclou en la planificació estatal, malgrat que es refereix a l'anterior.

Les al·legacions basen l'argumentació en la unanimitat entre ajuntaments, societat civil i Govern contra l'estesa de noves línies d'alta tensió. L'alternativa proposada pels tres actors és la repotenciació de línies ja existents.