L'Ajuntament d'Inca es proposa regular les colònies urbanes de moixos

El Consistori té previst aprovar el reglament en el proper ple

L’Ajuntament d’Inca ha desenvolupat un reglament per a la correcta gestió de les colònies felines urbanes de la ciutat. La finalitat d’aquesta iniciativa és controlar els moixos ferals per tal d’integrar-ne la presència. 

Actualment, les colònies de moixos estan gestionades per persones voluntàries que s’encarreguen de l’esterilització i el control sanitari d'aquests animals, a més de la seva alimentació. Per aquest motiu, s’ha iniciat la col·laboració amb aquestes persones i s’ha iniciat un procediment de consulta prèvia del reglament, amb la finalitat de conèixer l'opinió dels ciutadans i de les organitzacions més representatives que potencialment en puguin resultar afectades. 

"Som conscients que actualment hi ha moltes colònies controlades de moixos a Inca, gràcies a la col·laboració d’un gran nombre de persones voluntàries. És necessari, però, millorar la comunicació amb l’Ajuntament d’Inca, que ha de tenir la informació de l'estat de les colònies, les possibles incidències i revisar si la ubicació dels punts d'alimentació és la més idònia", explica Biel Frontera, regidor de Món Rural i Medi Ambient, Sostenibilitat i Benestar Animal.

El reglament estableix que el control de les colònies es basarà en l’estratègia CER (Captura, Esterilització i Retorn) amb l’objectiu de controlar l’abast de la colònia. L'existència d'una colònia felina s'entendrà una vegada formalitzada la seva autorització per part de l'Ajuntament d'Inca. En aquest sentit, el document assenyala que és necessari que la persona o persones encarregades de gestionar-la es dirigeixin a l'àrea de Medi Ambient per sol·licitar-ne la inclusió dins el registre municipal vigent.

D’altra banda, cal destacar que per a cada colònia és necessari que hi hagi un mínim de dos gestors o gestores principals autoritzats, que seran els encarregats de l'alimentació i l’abeurament de la colònia. Per a la captura dels exemplars hi podrà haver més persones implicades, i seran considerades persones col·laboradores. Els gestors rebran un distintiu que hauran de dur visible en el moment d'alimentar i abeurar la colònia i que s’haurà de renovar cada dos anys.

Punts d'alimentació

Pel que fa a l’alimentació, el reglament defineix que l'Ajuntament habilitarà un punt on es puguin dispensar el menjar i l'aigua, que haurà de ser controlat per les persones responsables de les colònies. Per alimentar els exemplars de les colònies únicament es podrà dispensar pinso, i queda prohibit posar-hi menjar humit o restes de menjar casolà. A més, perquè les colònies felines puguin existir en harmonia amb la vida de la ciutat, s’estableix que s’han de mantenir netes i ordenades per evitar problemes de brutícia i proliferació de rosegadors i insectes. 

S’ha obert una consulta pública del reglament per a la correcta gestió de les colònies felines urbanes de la ciutat d’Inca. Una vegada definit el reglament definitiu es durà a aprovació en el ple ordinari del mes de març. 

Campanyes d'esterilització

De manera paral·lela, el consistori inquer promourà campanyes per incentivar que els ciutadans esterilitzin també els seus moixos, a més de posar-los el xip i vacunar-los. Aquesta mesura és molt necessària també per a la contenció de la població felina. Així mateix, l’Ajuntament continuarà col·laborant, com ja fa des de fa temps, amb les voluntàries en campanyes d’esterilització dels moixos de carrer, amb manescals i actuacions amb l’associació Baldea.