Part Forana 07/12/2013

Acaben les obres que descobriren cinc antigues criptes al Convent de Manacor

S'ha reconstruït el terra de la capella del Roser i s'ha restaurat una corona

Joan Sitges
2 min

Manacor.Aquest estiu, els tècnics, arquitectes i arqueòlegs varen haver d'intervenir en l'estructura de la capella del Roser, la més gran de l'església de Sant Vicenç Ferrer de Manacor, perquè el trespol s'esfondrava i s'havia de trobar l'origen d'aquesta irregularitat.

Des del Bisbat de Mallorca es decidí aixecar el paviment de la capella i afrontar el problema estructural. "A mesura que els operaris anaren excavant, es varen descobrir criptes prou grosses que havien servit com a sepultures i que es varen buidar de restes humanes en la dècada de 1950 amb motiu de la darrera reforma", recorda el rector de Manacor i responsable de l'església, Andreu Genovart.

Ara, l'aspecte de l'església i la capella és completament diferent del d'aquest estiu, perquè aquesta setmana s'han enllestit les obres. També s'ha restaurat la corona d'argent amb antics botons mallorquins incrustats que correspon a la Mare de Déu del Roser, la figura que presideix la capella. A més, han acabat les tasques de neteja al temple, que ha fet una empresa especialitzada.

De fet, avui a les sis del capvespre està prevista una visita guiada al temple dirigida per Magdalena Riera, l'arqueòloga que ha supervisat l'actuació a la capella del Roser, i Júlia Roman, professora d'Història de l'Art a la UIB.

Excavació i obra

Durant l'excavació de les criptes es descobriren "els enderrocs de l'antiga cúpula barroca de la capella que l'any 1955 es va esbucar perquè amenaçava runa i se'n va construir una altra sense interès artístic", afirma l'arqueòloga. A més, tot plegat "ha permès descobrir algunes rajoles de colors pintades a mà que formaven un dels sòcols de la capella i les restes dels altars laterals que es trobaven a la capella del Roser fins a la remodelació que patí en els anys 1950", afegeix Riera.

Les tasques per eliminar la humitat i sanejar l'estructura i el subsòl de la capella han cosistit a eliminar els enderrocs que omplien les criptes i que acumulaven fàcilment la humitat. En el seu lloc, s'hi ha dipositat "un material que evita la concentració d'humitat i que permetrà tornar a col·locar paviment sense perill que s'esfondri", conclou l'arqueòloga. Les obres han costat uns 45.000 euros, als quals s'han d'afegir els prop de 8.000 euros que ha costat que una empresa especialitzada en el manteniment de monuments retiràs la pols a les parets, els retaules i tot el mobiliari. Aquesta actuació ha contribuït que el temple, declarat Bé d'Interès Cultural, recuperi part de la seva esplendor.

stats