OPINIÓ

Si voleu sortir de casa

No és que hagi trabucat ni que us convidi, amb aquest article, a cometre cap delicte contra la salut pública: cal que estigueu a ca vostra tant com pugueu. Cal que renteu per enèsima vegada el vostre lavabo, la cuina, la bugaderia, aquells racons de la casa que tots sabem que teniu massa oblidats. Cal que els que teniu fills els llegiu aquell conte que us demanen fins que siguin capaços de contar-vos-el ells. Cal que faceu pa, que us el mengeu, que repetiu la jugada. Cal que poseu a prova la salut de la vostra esquena fent ioga, pilates, el que trobeu per internet. Si així i tot voleu sortir de casa, però, tenc una proposta que podria ajudar-vos a vosaltres i a unes quantes persones més.

No conec ningú a qui no li agradin les llibreries. Aquella llibertat d’anar a un lloc per d’entrada només guaitar, vagar, deambular. Deixar que la coberta d’un llibre t’impressioni. Donar una oportunitat a aquell clàssic que et mira malament des de la secció de llibres de butxaca o dels reeditats en edició especial, de tapa dura. Palpar, tastar, ensumar les novetats. Saludar el llibreter, escoltar alguna conversa. Mirar què diferencia les tries d’una llibreria de les d’una altra, i tornar-hi precisament per això. Cercar entre els lloms dels llibres aquell nom que saps que segur que no et decep. Fugir –per què enganyar-nos?– d’altres noms com de la pesta, o de la Covid-19. Dir "aquest", finalment, i acabar passant per caixa. Dir que no, que no el vols embolicat per regalar. Que aquesta vegada el regal és per a tu. Tornar a casa amb l’alegria de dur una promesa de futur dins la senalla.

Avui us vull parlar d’una iniciativa de la cooperativa Som, responsable de segells com Ara Llibres, i de l’agència de disseny Mortensen. Conjuntament, i de manera altruista, han posat en marxa la campanya 'Llibreries Obertes', perquè el primer dia després d’aquest confinament totes les llibreries de prop de casa nostra ho tenguin una mica més fàcil per poder tornar a aixecar la persiana. El seu funcionament és molt senzill i consta de tres passes: 1) heu d’entrar al web llibreriesobertes.cat, 2) heu de triar un llibre entre els 6.000 que hi tenen catalogats, de més de 500 editorials diferents, i la llibreria que voldríeu que us el servís, i 3) heu d’anar a recollir el que heu triat a la llibreria el dia que s’acabi el confinament.

No sé com ho duis, vosaltres, però jo ja enyor anar a Rata Corner i veure com els culs inquiets de n’Edy i en Miquel en preparen de les seves. Enyor entrar a Quart Creixent i que na Marta i na Miquela sàpiguen perfectament què hi he anat a cercar. Enyor anar a algun sarau nocturn a les golfes d’Embat Llibres o que na Maria, de la Llibreria Lluna, em rebi amb la cura i l’atenció exquisida que sempre té.

Perquè això torni a passar un dia, però, necessiten el nostre cop de mà. Amb llibreriesobertes.cat potser no sortirem de casa, però sí que farem que el món sigui més habitable quan tornem a omplir els carrers.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF