15/08/2021

Els veïns del mes d’agost

2 min

Durant les vacances, els hàbits socials es veuen totalment alterats. Ens traslladem a la costa o a la muntanya, anem a un poble o localitat diferent del de residència, ni que sigui per uns dies. Potser una casa llogada o aquella propietat d’un tiet o d’una àvia. El cas és que, puntualment i de manera transitòria, gaudim o patim d’uns veïns diferents als del lloc de residència. Són els veïns del mes d’agost.

Els veïns del mes d’agost tenen tres característiques gairebé universals. La primera és que són gent rara, especials, estranys, difícils de comprendre. No acabem de saber gaire bé com són, què pensen ni què fan. És com els cunyats. Un cunyat és, per definició, una persona rara.

La segona característica dels veïns del mes d’agost és que són molestos. Els seus horaris, hàbits i sorolls són insuportables. Parlen massa alt i quan no esmorzen massa d’hora, sopen massa tard. Sentim les seves trucades pel mòbil i ens empassem la seva música, cançons que mai no posaríem o que ni tan sols sabíem que existien.

El tercer tret és que són misteriosos. De vegades desapareixen durant massa hores o fins i tot un parell de dies. On han anat? Arriben de comprar i porten bosses de productes que no tens ni idea d’on els han comprat. El poble és petit, no hi ha gaires comerços. On dimonis compra, aquesta gent? On van? Què fan?

Estranys, molestos i misteriosos, així són els veïns del mes d’agost. A alguns arribem a saludar-los. En alguns casos podem fins i tot intercanviar algunes paraules. “Som de Ciudad Real”, et diuen. Encara més estranys, penses. Com és la gent de Ciudad Real?, et preguntes.

El motiu de tot això tan comú té una senzilla explicació: els avaluem per contrast i comparació als veïns de sempre, als d’on residim habitualment. Per a nosaltres són gent coneguda, ja els tenim apamats. Però que ningú no s’enganyi, allà on estiguin estiuejant seran estranys, molestos i misteriosos per a uns altres. Sobretot, quan diguin: “Som catalans”.

stats