12/12/2021

Educar sempre és millor que sancionar

2 min
Un nen subjectant una pilota de bàsquet.

Latira Shonty Hunt és la mare d'una noia que juga a bàsquet amb el seu institut. La dona va incitar la seva filla a agredir una rival durant un partit. La jove de 15 anys va obeir i li va etzibar un cop al coll que va tombar la víctima, que es va donar un cop molt fort contra el parquet i va patir una commoció cerebral. El cas ha acabat als jutjats de Califòrnia i, si és declarada culpable, la mare serà condemnada a un any de presó.

Quan l'agressió va ser denunciada, la policia va obrir una investigació. Després d'analitzar les diferents gravacions de vídeo i interrogar testimonis presents durant el partit, els agents van assenyalar Hunt com a responsable. Tot i que la filla va ser l'agressora, la defensa va acusar la mare de ser la culpable dels fets. "Al meu entendre, no hauria passat res si no fos per les paraules de la mare", va expressar el fiscal del comtat d'Orange. L'adolescent també ha rebut un càstig i no podrà a disputar cap altre partit de la lliga.

El pare de la noia, Corey Benjamin, un exjugador de la NBA, va difondre un comunicat disculpant-se en nom de la seva filla. "Com a pare, estic impactat i decebut per la conducta de la meva filla, ja que això no és un reflex dels valors i principis de la meva família. Això tampoc exemplifica els valors, el caràcter i l'esperit d'esportivitat que el bàsquet requereix", va expressar. La lliçó moral d'aquesta història s'escriu sola, però més enllà de denunciar els fets convé que pensem com ho hem de fer perquè accions com aquesta no es tornin a repetir.

El Comitè de Competició i Disciplina Esportiva de la Federació Catalana de Basquetbol ha començat a aplicar mesures educatives substitutòries de sancions a les jugadores i jugadors menors de 16 anys. Aquesta aplicació és pionera entre les federacions esportives catalanes i pretén orientar la repressió sancionadora cap a l'educació i la transmissió dels valors de l'esport, cosa que també permet respectar les diferents legislacions de protecció dels drets dels menors. Sònia Navarrete, la jutge del comitè de competició i disciplina esportiva de la FCBQ, va tenir la idea després de decretar una sanció de quatre partits per a un nen de 9 anys. L'objectiu no havia de ser castigar-lo sinó aconseguir que prengués consciència. Aquestes mesures educatives consisteixen en l'assistència a tallers o sessions de formació sobre valors, la col·laboració amb els voluntaris federatius en esdeveniments o la realització de treballs sobre regles de joc, valors o comportament. Educar sempre és millor que sancionar.

stats