24/04/2021

Téntol! Tots els demòcrates al racó de pensar

2 min

PalmaVergonya, empegueïment, preocupació, neguit... són els sentiments que ens varen envair aquest divendres quan veiérem l’espectable que va generar Rocío Monasterio en el debat dels caps de llista de les eleccions madrilenyes a la Cadena SER. La provocació és l’arma electoral de Vox, que carrega amb mentides i mitges veritats per induir l’odi. 

Fa massa temps que, per un motiu o l’altre, hem deixat que ens marquin el pas mediàtic i polític. És necessari, per salut democràtica, fer un téntol i anar al racó de pensar. Tots som corresponsables d’estar immersos en aquesta situació de crispació. És el moment de rumiar seriosament el que està passant i fins on es pot arribar si no es posen límits. 

S’ha entrat massa pics en el joc de l'extrema dreta. Ara és el moment de dir basta de bon de veres, però no de boqueta; s’ha d’acompanyar amb fets. Tota acció passa per l’educació (absent en el quefer de Monasterio) i, per això, és molt important que sigui una realitat –tan aviat com sigui possible– la implantació dels estudis de memòria històrica a les escoles de les Balears com pretén fer el Govern. 

Si les generacions futures no coneixen què ha passat a la nostra terra i no els transmetem per què és important viure en democràcia, correm el risc de caure en errors del passat.

Probablement, l’extrema dreta farà via a dir que es pretén adoctrinar els infants. Esperem que la resta de forces polítiques no hi vegin bubotes, respectin la tasca dels docents i ho considerin una oportunitat per enfortir la nostra societat. La democràcia consisteix a respectar a tothom; es combat l’adversari amb la paraula, amb les idees. Sense faltar, sense insultar i sense manipular. Tothom a pensar pel bé de tots! 

stats