AMB ÈMFASI
Opinió 10/11/2017

'Taxi', de Carlos Zanón

2 min
'Taxi', de Carlos Zanón

Barcelona es mereix aquesta gran novel·la, aquesta crònica impecable de la realitat; es mereix l’estimació, la fascinació, la passió i de vegades també la ràbia. La mirada del taxista ple de dubtes i de bona fe, Sandino, el nostre heroi, el nostre oracle, aquest que ens descobreix la ciutat que creiem conèixer. Potser també creuen conèixer-la els turistes que venen a fer un cop d’ull a la Sagrada Família, en el temps que els permeten els organitzadors dels creuers.

No, Sandino sap el que diu. Amb ell coneixem altres personatges del negoci del taxi, Déu n’hi do… No hi ha cap altra feina més apassionant, totes les pistes que vinguin d’una altra banda són parcials.

Trobem una perfecció del relat com es dona poques vegades. Ens ho diu tot sense embuts i sabem que és veritat. Tot és permès en el gènere que ha triat. A partir d’aquesta crònica que ens aclapara serem prudents i sortirem de casa amb el valuós manual que Zanón ens ha facilitat.

Sandino “vive atado al motor de un auto que se le va incrustando en el cuerpo”. Pertany a una nissaga de taxistes, estima profundament els seus, recorda amb tendresa la seva infància, malgrat les excentricitats de l’àvia, amb qui va haver de compartir habitació. D’aquesta àvia, en coneixem els orígens i així sabem una mica més el que ens ha precedit. Coneixem mares que visiten la tomba dels fills, acompanyades de qui es creu que és a temps de tornar la vida al mort. També duu clients a una festa privada “per a lectors de Chesterton” que passen de la Diagonal al Paral·lel com si es tractés d’un canvi de continent. Barcelona és, també, la ciutat dividida per continents separats per mars molt braus on n’hi ha que moren sense haver-los creuat. Les persones es poden moure com a exploradors excel·lents per Àfrica, pel Pol Nord o Sud, per Sibèria. Res no és lluny per als nostres valents, però n’hi ha que acaben els seus dies sense explorar els continents que formen l’univers de la seva ciutat, sense haver perdut la por dels oceans que separen les voreres.

De la mà de Sandino acceptem les nostres mancances; potser ens empeny a l’aventura de descobrir els indrets que ens acullen i que hem d’aprendre a estimar malgrat tot el que representen.

‘Taxi’ és una gran novel·la, la darrera obra sobre la ciutat, que ha nascut amb tot el que ha de tenir un llibre imprescindible, un llibre que tindrà la transcendència que mereix. L’agraïment més sincer i profund a l’autor i editors.

FITXA

'Taxi'

Carlos Zanón

Ed. Salamandra

364 pàg.

20 €

stats