Opinió 02/01/2021

Superació de la crisi sanitària de la pandèmia i primera llei educativa balear

i
Alba Tarragó/elena Navarro
2 min

PalmaIMMUNITAT DE GRUP. Després de gairebé un any i mig de pandèmia, a principi d’estiu les Balears podran començar a veure el final de la pitjor crisi sanitària de les últimes dècades. La previsió de la Conselleria de Salut és que al principi de juliol ja s’hagi vacunat entre un 60% i un 70% de la població. Aquest és el llindar que es considera que s’ha s’assolir per arribar a la immunitat comunitària, que permetria frenar el virus. Així i tot, el darrer mes alguns experts han alertat que el virus és cada vegada més contagiós i que es podria necessitar fins a un 80% o un 90% de població immunitzada per contenir-lo. Malgrat aquesta esperança, aquest any queda el repte de respondre a la crisi social que han causat, enfonsant l’economia, la pandèmia i les mesures de prevenció per frenar-la.

UNA LLEI PER A L’ENSENYAMENT. Les Illes tindran aquest 2021 la seva primera llei educativa. La nova norma blindarà el Decret de mínims, que exigeix un mínim del 50% de classes en català. A més, establirà un increment de la inversió en educació de fins a un 5% del Producte Interior Brut en un període de vuit anys, i reduirà un 10% les ràtios de les aules en dos anys. La Conselleria d’Educació ja té enllestit l’avantprojecte de llei i preveu que sigui aprovada pel Parlament al llarg de l’any que ve, cercant el màxim consens possible.

SORTIR DE LA PROSTITUCIÓ. El coronavirus ha portat una prohibició que el Govern balear voldria fer permanent: la de la prostitució. Al seu full de ruta, l’Institut Balear de la Dona hi inclou un pla autonòmic, que pretén engegar el 2021, per ajudar a sortir de la prostitució les dones que s’hi dediquen a les Illes.

JUDICI DEL CAS CURSACH. Una de les fites més importants de la justícia balear per a aquest nou any és fer seure al banc dels acusats l’empresari Tolo Cursach. Encara que moltes de les peces del macrocàs s’han arxivat, s’espera que el magistrat Carlos Gómez el jutgi per alguns dels quinze delictes dels quals se l’acusava inicialment.

stats