TRIBUNA OBERTA
Opinió 08/11/2019

Sumar per un futur més verd i just

Mar Muñoz
3 min

Número 3 a la llista de Más País al Congrés per BalearsL'ecologia entra a la política nacional de la mà de Más País. L'emergència climàtica resulta innegable i és urgent que la transició ecològica es converteixi en l'eix transversal de qualsevol política; la lluita contra el canvi climàtic és una carrera a contrarellotge i anam perdent.

Som moltes les persones que hem destinat el nostre temps i energia durant anys a lluitar per un món més ecologista i just des de l'àmbit associatiu i l'activisme ambiental. Pressionant governs i grans empreses a favor del planeta.

Però alguna cosa va canviar; després dels resultats de les eleccions del 28 d'abril, ens vam il·lusionar, creient que a la fi tendríem un acord de govern que afrontàs amb urgència els problemes ambientals i socials que tant ens afecten. Però no va ser possible; els interessos partidistes van passar per sobre de les necessitats de la gent i del medi ambient.

Llavors vaig decidir fer un pas endavant participant en aquest projecte polític, perquè el planeta no pot esperar i perquè els qui sofreixen la falta d'acord i govern són els més necessitats. La política ha de servir per a prendre mesures efectives. No és suficient amb un apartat verd en el programa, la transició ecològica ha de ser l'eix central i transversal de totes les polítiques.

Les Illes Balears són especialment susceptibles als efectes del canvi climàtic, disposem de recursos limitats, depenem del transport d'energia de l'exterior, tenim la mar més contaminada del planeta i veiem com les nostres costes s'omplen de plàstic alhora que es buiden de fauna i flora. No podem quedar impassibles davant tal dosi de realitat.

A més, dependre d'un model econòmic basat, pràcticament en exclusiva, en el turisme acaba generant un impacte ambiental considerable. Encara que s'aposti per un turisme de qualitat i més sostenible, resulta imprescindible diversificar el model econòmic per evitar massificacions que acaben per fer mal al nostre entorn.

Segons l'últim informe de Nacions Unides, els pròxims 15 mesos són crítics per a mitigar els efectes més devastadors del canvi climàtic. No podem conformar-nos complint amb els objectius i terminis que s'estableixen en l’àmbit internacional, cal avançar-se per a no arribar massa tard. Hem de ser més ambiciosos perquè és possible aconseguir emissions nul·les per al 2040.

La transició ecològica ha de ser una prioritat, que pot ser a la vegada la columna vertebral de l'economia del segle XXI, ja que pot generar en la dècada del 2020-2030 entre 500.000 i 600.000 llocs de treball nets anuals. Hem de deixar de veure la transició ecològica com una despesa i enfocar-la com una inversió de futur.

Apostar per un sistema d'energia 100% renovable és una oportunitat per a descentralitzar i democratitzar la generació energètica del país, fomentant l'autoconsum i la producció cooperativa i comunitària.

Per poder descentralitzar-ho hem de dur a terme una reforma del mercat elèctric perquè es fomentin les energies renovables per davant dels combustibles fòssils i s’aconsegueixi que baixi la factura energètica dels ciutadans i que els beneficis de les elèctriques siguin raonables i no desorbitats com fins ara.

Això encara resulta més important a les Illes Balears, que, com que no som 100% autosuficients en matèria d'energia, depenem del transport de l'exterior i això es veu reflectit en el fet que generam majors emissions i tenim dependència de grans multinacionals.

El preu de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica i dels emmagatzematges està caient ràpidament, de manera que l'administració ha de simplificar-ne els tràmits, a més d’establir línies d'ajuts perquè hi accedeixi qui realment més els necessita.

També resulta imprescindible evitar que grans lobbies empresarials tinguin poder sobre decisions de govern. Cal impedir que els polítics acabin en consells d'administració d'aquestes empreses, cal aturar les portes giratòries. Només així es pot fer política per al planeta i la gent, garantint la nostra independència de grans multinacionals.

És el moment de sumar, per a aconseguir un acord de govern que posi el planeta i els interessos de la ciutadania per sobre de qualsevol sigla. La transició ecològica ha de començar i ha de ser justa, garantint que no serà a costa de la qualitat de vida de les persones, sinó fent formar-ne part tota la societat.

stats