Sense somni

Els esdeveniments que han succeït amb Grècia i la negociació del seu deute confirmen una vegada i una altra, amb tossudesa, que Europa ha de canviar

"Som enmig d'un gran canvi i hem de reinventar-ho tot". Són paraules de Richard Sennet després que Syriza guanyés les eleccions a Grècia. Sense voler, Yanis Varufakis, l'exministre de Finances grec, ha contestat al sociòleg nord-americà aquesta mateixa setmana en unes explosives declaracions dient que la primavera grega havia estat esclafada "no pels tancs, sinó pels bancs", i amb una ironia que defineix meridianament en quina Europa vivim es preguntava "per què enviar tropes si es pot enviar la 'troika' cada mes?".

Els esdeveniments que han succeït amb Grècia i la negociació del seu deute confirmen una vegada i una altra, amb tossudesa, que Europa ha de canviar. No sé si ho ha de fer com diu Richard Sennet, quan contundentment afirma que la política econòmica mundial i les seves institucions, el sistema en definitiva, "necessita un gran canvi que ha de tenir lloc des de l'esfondrament del que hi ha, perquè la reforma no vindrà mai des de dins"; però sí que tinc clar que aquesta Europa, la que menysprea la democràcia menystenint uns resultats a les urnes gregues o posant tecnòcrates com a primers ministres, la que ignora la qualitat de vida dels seus ciutadans sotmetent-los a l'imperi neoliberal dominat per una Alemanya implacable - a la qual tota la resta d'estats li reten genuflexions-, la que imposa com a càstig i humiliació un programa de rescat que manté un deute impagable i amplia encara més la crisi grega... aquesta no és l'Europa de les persones, no és l'Europa a la qual hem d'aspirar.

Ha d'haver-hi un canvi de terreny de joc perquè la Unió Europea aspiri a ser l'espai de benestar i d'oportunitats per a tothom, un espai de cohesió social. Deixar d'estar sotmesa al capitalisme ferotge i abraçar de nou el somni d'un futur compartit entre els seus ciutadans. O no era Europa un somni d’unitat, de benestar, d'oportunitats, de pau, d’estabilitat, de llibertat i de democràcia?

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF