07/08/2021

Solidaritat a vegades

2 min

L’OMS ha reclamat una moratòria mundial per a la tercera dosi de la vacuna. Israel ja està vacunant els majors de 60 anys, mentre que França, Alemanya i el Regne Unit s’hi posaran cap al setembre. La petició de l’OMS arriba en un moment en què a Espanya es comença a vacunar la població d’entre 12 i 15 anys, una decisió que posa igualment de manifest la desigualtat entre països rics i pobres que volen remarcar des de l’organisme.

La crida a la solidaritat de l’OMS neix de la constatació que, si des del Primer Món s’adquireix tot l’arsenal de vacunes, no en quedaran de disponibles per al Tercer Món, i és que ser antivacunes és un luxe que només es poden permetre els qui saben que la tindran en cas de necessitar-la. L’inici de la vacunació entre els menors de 15 anys a Espanya també pot llegir-se des d’aquest prisma: ¿té sentit immunitzar un sector amb una incidència de casos greus pràcticament nul·la mentre, paral·lelament, els col·lectius vulnerables dels països desfavorits continuen morint sense haver pogut somiar amb una primera dosi? 

És curiós com pot arribar a ser d’arbitrària, la solidaritat, a vegades. Talment com pot passar amb la justícia, la generositat o l’amor, la magnanimitat és més bona de dur quan la podem practicar a conveniència pròpia: al cap i a la fi, una cosa és fer donatius o apadrinar un infant, i una altra és arriscar-nos a prioritzar la salut de l’Àfrica en detriment d’una dosi afegida de la nostra protecció i seguretat. 

Deien que d’aquesta pandèmia en sortiríem millors: al principi semblava la verbalització d’una certesa; després va esdevenir una espurna residual d’esperança; ara em demano si podria arribar a ser el darrer refugi dels ingenus, una forma d’optimisme tossut, un vestigi Mr. Wonderful.

stats