Opinió 12/02/2017

El sistema és imperfecte o el fem malbé?

Sembla que en els països on existeix sufragi universal també ens podem tornar bojos, que el “sistema democràtic” també pot permetre bajanades

i
Francesc Robert
2 min

A Rússia es despenalitza la violència domèstica, si més no si es tracta d’una primera denúncia. Pots 'hostiar' la parella o els fills que si és el primer cop no passa res, multeta i avall. Als Estats Units el súper Trump (que no Supertramp) intenta bloquejar l’entrada dels viatgers procedents de determinats països musulmans. He sentit espanyols posar-se les mans al cap quan parlen del mur de que vol fer el súper Trump i potser obliden que a Ceuta i Melilla ja hi ha uns murets que no estan gens malament. I continuant amb aquest estat, a Espanya qualsevol cosa que faci olor d’independentisme català passa pels jutjats, tingui base jurídica o no, si més no serà així mentre el PP mani. Hi ha separació de poders? No sé, no sé, no ho sembla gaire.

Sembla que ens estem tornant bojos, que en els països on existeix sufragi universal també ens podem tornar bojos, que el “sistema democràtic” també pot permetre bajanades com les que acabo de citar. Però en tots els casos els qui han decidit les bajanades han estat votats, si més no en aparença. És legítim que un parlament voti que la violència domèstica es pot permetre un cop l’any pel sol fet de ser un parlament elegit democràticament? En teoria és democràtic, ho ha votat un parlament. Sempre és legítim tot el què es vota democràticament? On comença la democràcia i on comença l’ètica? Enfí que queda clar que tot i ser la democràcia el millor sistema de govern que coneixem encara té mancances i moltes. Potser és per això que vaig decidir deixar de votar, perquè tot i votar a vegades poques coses podem canviar.

Però tornem a les bajanades de l’inici, lo de Rússia és flipant, flipant, i sí, és cert que hi ha un parlament i un president elegit mitjançant el sistema de vot, però funciona amb totes les garanties? No ho sembla quan sovint hi ha opositors assassinats o enverinats. No ho sembla quan el president sembla impune a tot. I als Estats Units què? Aquest cas sembla més democràtic, però el sistema permet que el guanyador de les eleccions tingui dos milions menys de vots que el seu opositor, i que ens els estats on anava just guanyés en vot electrònic (no en vot tradicional) per un petit avantatge (sota sospita flagrant de pirateig). Em pregunto si estem davant d’un sistema imperfecte o si els sistema és perfecte i ens entestem en fer-lo malbé.

stats