OBSERVATORI
Opinió 20/09/2015

La setmana més transcendental

2 min

La setmana vinent el procés català entra en la recta final. Des de fora del Principat som molts els que seguim amb l'ai al cor els esdeveniments, el dia a dia de la campanya electoral.

Compartim història, llengua, cultura i catalanitat. Són uns lligams molt estrets que ens fan viure amb passió tot el que succeeix al Principat, com si fos a casa nostra, i és que realment ens hi sentim, el Principat també és casa nostra. Només una qüestió, no de caire menor, ens marca una diferència amb vosaltres els principatins. Els que vivim a la resta dels Països Catalans (integrats en aquest estrany estat que es diu Espanya): els mallorquins, eivissencs, menorquins i formenterencs, igualment que els valencians, no podem votar. Esperam amb anhel que arribi el nostre moment per iniciar també el nostre camí, un camí que ens portarà al mateix destí que a vosaltres, la llibertat!

Els vostres desitjos són els nostres desitjos, els vostres projectes concorden amb els nostres, el destí final és el mateix. Aquesta setmana la viurem colze a colze, ens oblidarem de la realitat quotidiana de la nostra petita geografia i posarem la ullada cap al Principat. No dubteu, ni per un moment, que no us oblidarem. Un germà, un amic no n'oblida mai un altre, sobretot quan ha de fer la travessia més grandiosa de la seva vida.

Els nostres països fa 300 anys que viuen en un Estat que ens ha tractat com a botí de guerra, annexionats a Castella per dret de conquesta. Aquesta Castella, avui anomenada Espanya, ens reté a tots. Vosaltres sou els primers que teniu la possibilitat d'alliberar-vos d'aquest jou. I ho fareu com es fan els processos en democràcia: votant. Heu donat una lliçó a tot el món de dignitat, de respecte, de solidaritat dins el país. Estau fent una revolució alegre, pacífica, compartida per la gran majoria de catalans (n'estic ben segur) i a la vegada il·lusionant. Estau fent les primeres passes per bastir un nou Estat, que voleu més just, socialment més igualitari, allà on hi càpiga tothom i ningú se'n senti exclòs.

Aprofitau bé aquesta darrera setmana, anau per feina, cal lluitar vot a vot, fins al darrer minut, fins al darrer alè. Els que no podem votar, els que vivim fora del Principat, també ens mobilitzarem. Parlarem amb companys d'estudis, amb parents, amb amics, i si veiem que algú d'ells encara dubta, li ho raonarem i l'animarem.

Viureu una setmana dura, intensa, mirau cap endavant, ni una ullada cap enrere! Espanya utilitzarà l'aparell de l'Estat de la millor manera que sap i amb l'única eina que li queda: la por. No escolteu res que vingui de Madrid, passau també dels que des del bell mig de casa vostra fan d'altaveus dels interessos d'Espanya.

Estau preparats per sentir-ne de grosses, n'inventaran de tot color. Tenen pànic! Les elits polítiques i econòmiques espanyoles tenen por, i és ben lògic: és la por de perdre aquests privilegis que han anant acumulant any rere any (i en van 300), i és precisament aquesta por la que us volen encomanar. Vosaltres, ni cas; és el joc dels desesperats que saben que això no acabarà al Principat, que (com diem a Mallorca) serà un desfer calça després de vosaltres, molts seguirem el vostre camí.

Sort i èxit en el vostre viatge cap a la llibertat!

stats