Opinió 13/01/2019

La setmana dels barbuts

Recull i recordatori de les dites i frases fetes relacionades amb el pèl de la cara

i
Maria Cucurull
2 min

Guants, bufanda i boina, tots anem ben engavanyats pel gruix de la geca que duem. La saviesa popular no falla, ha arribat el fred i coincideix amb 'la setmana dels barbuts'. D’entre tots els sants barbuts que s’inclouen en la setmana més freda de l’any, sens dubte, el més festejat a Andorra és Sant Antoni –sí, pronunciat fent la sinalefa, si us plau- perquè la cita amb l’escudellada popular és ineludible.

El secret per a una bona escudella són els ingredients, però també és molt important que faci xup-xup durant hores. Els escudellaires comencen a fer bullir l’olla de matinada, amb els vestits tradicionals i la ‘gorra’ musca, que és així com s’anomena la ‘barretina’ al Principat. Repartiran unes 4.500 racions i ho fan així, desinteressadament, perquè és tradició, perquè estimen el país i perquè encara hi ha persones que fan coses per als altres sense esperar-ne res a canvi. I els comensals no només hi van a atipar-se, és també un acte social, una manera de trobar vells coneguts. Amb el plat de terrissa a la mà, mentre fas la cua, passes una estona de xerrameca, de riure, de records d’altres anys i de novetats per explicar. El fred no entorpeix la jornada i és que la recompensa és justament per combatre’l: cigrons, botifarra, cansalada... i per postres, el tortell. Ben bé, n’hi ha un fart!

Les racions intenten ser equitatives perquè tothom en pugui gaudir, es fan ‘a tant per barba’. I a propòsit d’aquesta frase feta, sabíeu que ve de l’edat mitjana? Sembla que es distingia l’expressió ‘a tant per barba’ o ‘a tant per cap’ segons si s’havia de repartir entre frares, que eren els que duien barba; o entre llecs. Avui ens han arribat les dues expressions i les utilitzem indistintament. Perquè de fet, portar barba està de moda. Des de fa uns anys, els homes s’han anat deixant barba i fins i tot sembla que s’han recuperat les barberies i que es torna a anar al barber perquè portar barba no és sinònim de deixadesa, sinó ben al contrari, cal tenir-ne molta cura.

Però malgrat que la moda de la barba sigui una cosa relativament moderna, i molt relacionada amb el moviment 'hipster' de frases fetes relacionades amb la barba en tenim moltes. Diem que algú ‘s’ha fet la barba d’or’ quan ha guanyat molts diners; en canvi, si ens impacientem diem ‘que ens han fet sortir barba’. Quan volem afalagar una persona ‘li toquem la barbeta’ i quan som davant d’algú diem que és ‘a les barbes’ o ‘barba a barba’ quan tots dos som un davant de l’altre. Els més experimentats ‘tenen un pam de barba’ i quan s’augura una mala notícia, tenim aquell refrany que diu que ‘Quan vegis la barba de ton veí cremar (o pelar o afaitar) posa la teva a remullar’. I entre tants barbuts, sovint ens oblidem dels barbamecs i això que ells precisament no tenen pèl a la barba que els protegeixi del fred!

Finalment, m’agradaria felicitar els Antonis, que tot i que és un nom ben bonic sembla que va en retrocés; tot i així, encara ens queda la diada, que està més viva que mai, sigui per anar a beneir els animals sigui per gaudir d’una bona escudella!

stats