"Passa't una setmana sense connectar-te...

...i veuràs en què canvia la teva setmana"

Vaig llegir ja fa temps al diari digital Jornada -desaparegut a finals de l'any passat- una entrevista a la realitzadora, productora i assagista cultural catalana Ingrid Guardiola. A mitjans d'aquest mes de juliol, abans d'anar-me'n de vacances, me la vaig rellegir sense saber ben bé com m'hi vaig trobar. La interviu, que està feta a partir de la publicació del seu darrer llibre 'L'ull i la navalla' (Arcàdia), és molt interessant i les respostes de la doctora en Humanitats no tenen ni un bri de superficialitat. Hi diu moltes coses i totes elles ens conviden a reflexionar.

En una de les respostes Guardiola ens convida a fer una prova: "passa't una setmana sense connectar-te a les xarxes socials i veuràs en què canvia la teva setmana". Vaig decidir que aquestes vacances faria la prova. No tinc xarxes socials, només Instagram i de forma molt intermitent, irrellevant. Així doncs que vaig decidir que el meu mòbil aquests 15 dies de descans només serviria com a telèfon i en cas de necessitat; ni Telegram, ni whatsapp, ni correu electrònic, ni qualsevol de les missatgeries que em mantenen connectat durant el dia. També vaig decidir romandre aliè a la connexió a internet i només mantenir-me informat a través de la ràdio o la televisió a l'hora dels informatius. Val a dir que aquest darrer aspecte només el vaig vulnerar quan dedicava l'estona del dilluns i del dijous a escriure els articles d'opinió per als mitjans andorrans als quals estic compromès setmanalment.

L'experiència ha valgut la pena perquè, sense voler tendir a l'exageració, he viscut aquests dies amb més intensitat, amb més alegria i amb més plenitud, amb la sensació de viure minut a minut tot el que feia i sentia. Però val a dir que l'experiència no ha repercutit només en el decurs dels dies d'estar lluny de la hiperconnexió, sinó que aquest dilluns quan he tornat a la feina i m'he reconnectat tot, absolutament tot, seguia igual. Què havia canviat, doncs? Quina necessitat tenia de seguir el consell d'Ingrid Guardiola si tot estava igual que com ho vaig deixar? Doncs el meu estat d'ànim, alleujat i amb la ment sanejada. Hauria estat igual si durant aquests dies hagués estat hiperconnectat? Per les experiències d'altres anys ja us asseguro que no perquè com diu Ingrid Guardiola "la relació entre tecnologia i treball i com la tecnologia ha diluït el món públic i el món privat, no ens ha fet més lliures, sinó al revés, ens ha fet molt més ocupats i fins i tot preocupats".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF