L'EDITORIAL
Opinió 16/09/2014

Mentre els partits s'enfronten, els projectes de sondejos es continuen tramitant

Previsiblement, serà el proper Executiu autonòmic qui haurà de gestionar aquesta patata calenta

2 min

El debat partidista sobre les prospeccions petrolíferes no supera la fase del "i tu més" i, mentrestant, els projectes es continuen tramitant. Actualment són quatre els que es troben en diverses fases de tramitació, un dels quals s'acaba de reobrir recentment. Tot això es produeix malgrat que a les Illes totes les formacions polítiques han manifestat la seva oposició als diferents projectes que amenacen la mar balear. La coincidència en el rebuig, però, no suposa res més. En lloc de fer un front comú per fer palesa amb més contundència l'oposició i convèncer Madrid que els sondejos no s'han de fer, els partits opten per utilitzar el debat en benefici propi i intentar erosionar el contrari.

L'oposició, com s'encarreguen de recordar periòdicament els populars, no va fer res per impedir que el govern central socialista de Rodríguez Zapatero autoritzàs la tramitació del projecte del golf de València, el que està en una fase més avançada. I, igual que el PP, només situà el rebuig a les prospeccions com a prioritat política l'any passat, quan va veure que l'oposició social als projectes petrolífers prenia força, sobretot a Eivissa. Des de llavors, els populars han mantingut una posició de rebuig als projectes des de Balears, però no a Madrid, on el govern central s'hi ha mostrat favorable i ha permès que continuïn la seva tramitació. De moment, la seva oposició i els informes negatius emesos per la Comissió Balear de Medi Ambient no han servit per aturar res. No només això, sinó que segons un informe tècnic, recentment corregit, fins i tot s'haurien detectat sondejos a la mar balear l'any passat. La gestió del Govern posterior a aquest informe tècnic de juliol de 2013 ha posat en dubte l'aparent contundència manifestada per l'Executiu contra els sondejos.

A hores d'ara, cap dels projectes de prospeccions ha estat descartat pel govern central, que és qui hi té la darrera paraula. La contundència a Balears no ha servit per fer canviar l'Executiu de Mariano Rajoy. I només s'intueix que hi podria haver una mena de pacte entre el Govern i Madrid per ajornar la resolució dels polèmics projectes fins després de les eleccions. Previsiblement, serà el proper Executiu autonòmic el que haurà de gestionar aquesta patata calenta.

stats