OBSERVATORI
Opinió 17/02/2018

‘Sa bufera’ ho mereix

Miquel Mir Gual
3 min
‘Sa bufera’ ho mereix. / ISMAEL VELÁZQUEZ

Director general d’Espais Naturals i BiodiversitatL’Albufera de Mallorca és un dels espais naturals més emblemàtics de les Illes Balears i un dels punts amb major biodiversitat. No debades, es presenta com un pilar bàsic pel que fa a la conservació dels valors i recursos naturals i una fita que ha marcat el camí de la conservació i de la consciència ambiental en el nostre país. Una gesta dels moviments socials ecologistes que, en els anys 70 del segle passat, iniciaren una lluita que culminà el 1988 amb la protecció definitiva de l’espai sota la figura de Parc Natural, el primer de les Illes Balears. I sa bufera torna gran. Dia 28 de gener es complien 30 anys de la seva declaració. 30 anys que han anat engendrant un dels reptes més importants pel que fa a la recuperació i conservació d’hàbitats i espècies d’immensa importància i que, a causa de la mà de l’home, havien minvat substancialment.

L’any 1988, l’Albufera era un espai degradat i molt uniforme. Amb la declaració de Parc Natural i l’inici de la gestió activa, la biodiversitat va augmentar considerablement (actualment hi ha catalogades prop de 3.800 espècies diferents) i es va aconseguir, a més, poder recuperar les espècies més interessants i valuoses, moltes de les quals havien desaparegut o es trobaven en una situació crítica. Tanmateix el camí no sempre ha estat planer.

Protecció i gestió incessant

Tot i la protecció i gestió incessant, amb l’objectiu focal de la conservació, el creixement progressiu i diversificat d’activitats limítrofes al Parc han generat impactes acumulatius que han derivat en efectes negatius sobre l’estat de conservació. La colonització urbana de la franja litoral, la sobreexplotació i salinització d’aqüífers, l’arribada per infiltració de nitrats provinents de les pràctiques agrícoles intensives o la influència de les aigües provinents de la conca hidrogràfica en són alguns exemples. També cal subratllar les alteracions generades per la central tèrmica del Murterar que, a més de l’impacte paisatgístic, suposa un modificació de la química i temperatura de les aigües, i els efectes que es deriven de les depuradores situades a l’àrea circumdant, especialment la de Muro. És en aquest sentit que exigim al Ministeri que compleixi amb les obligacions que té adquirides des del 2009, quan va declarar d’interès general la construcció d’una nova depuradora a Can Picafort que ja té un projecte i avaluació d’impacte ambiental favorable, però que Madrid encara no ha tingut la decència de licitar. Un exemple més que, per l’Estat, les Balears som un producte residual. No cal oblidar tampoc l’absoluta marginació que varen rebre els espais naturals protegits per l’antic Govern del PP, del qual el senyor Company, com a conseller, n’era el màxim responsable i que va reduir les polítiques de conservació a la mínima expressió.

Compromís ferm

Des del coneixement d’aquesta realitat, el compromís de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca és ferm per engegar accions que ajudin a millorar gradualment la situació existent. Des del 2015 es negocia amb l’Ajuntament de sa Pobla la cessió dels terrenys per a la construcció d’una nova depuradora. A més, s’han fet, i es fan, millores a la depuradora de Muro per evitar els abocaments a la zona humida. Al llarg de 2017 s’han realitzat quatre dragatges de canals interiors i perimetrals del Parc per afavorir la circulació d’aigua de bona qualitat arreu de tota la zona humida i al llarg del 2018 s’obrirà una nova llacuna de quatre ha que permetrà recuperar hàbitats primitius de l’Albufera. Així mateix, es troben en tramitació dos importants projectes finançats per l’impost del turisme sostenible que contribuiran a revertir la situació hídrica del Parc: un primer centrarà esforços a disminuir la presència de carpes (espècie invasora molt nociva), mentre que el segon recull intervencions hidràuliques que ajudaran a aprofitar les aigües procedents de les fonts Ufanes, quan brollin, perquè alimentin tot el Parc amb aigua de qualitat.

Tanmateix, l’acció de major transcendència és l’ampliació del Parc Natural, anunciada ahir per la presidenta del Govern i el conseller Vidal. Una mesura valenta i ambiciosa que, avalada per tots els estaments tècnics (inclòs RAMSAR) i reforçada per la seva imperiosa necessitat, ajudarà a millorar amb escreix la situació hídrica de l’Albufera i, més encara, la capacitat de gestió directa per part de l’òrgan gestor. Una notícia tan necessària com esperada que ajudarà a revertir molts dels problemes actuals i a garantir la conservació futura d’aquesta joia de la natura. Continuam per protegir, sa bufera ho mereix.

stats