OPINIÓ

Els ‘royalties’ per peninsularitat de Podem Illes Balears

En el succeït des que el Diario de Mallorca ha publicat en portada dimecres i dijous la informació relativa als sobresous de 22.000 euros anuals de sis dels set alts càrrecs de Podem a Balears, gairebé pot dir-se que les justificacions de l'actual vicepresident del Govern i del secretari d'Organització podemita han estat pitjors que el fet de les quantioses dietes, ja de per si molt qüestionables. Les sorprenents i insensibles explicacions d’Yllanes i López embullant encara més l'assumpte són més esfereïdores quan es comparen amb imatges molt dures de dimecres mateix: les del jove amb discapacitat Óscar Kacper resistint-se entre llàgrimes al desnonament del seu domicili de Palma al costat de la seva mare i les de la detenció del portaveu de la plataforma Stop Desnonaments Mallorca, Juan Segura, per intentar evitar aquest desnonament. Tot l'anterior succeïa –vius a la ironia– en el Dia internacional dels drets humans. Tot el primer, protagonitzat pel partit que venia a combatre els vicis de la casta, repartir la riquesa de manera justa i, en definitiva, a canviar-ho tot.

Resulta insultant que Yllanes afirmi amb lleugeresa i irresponsabilitat que "22.000 euros no són res"

L'habitatge és, precisament, un dret humà que es troba recollit, a més, en l'article 42 de l'últimament tan citada Constitució Espanyola. Balears és l'única comunitat de l'estat espanyol en la qual els preus freguen avui dia els de l'època del boom del totxo. És la comunitat en la qual més han pujat els lloguers i en la qual menys ha baixat el preu de venda d'immobles en 12 anys. Hi ha desnonaments diàriament a Palma; el d'Óscar i la seva mare no n'és una excepció. Des d'Eivissa s'informa sovint, especialment per part del personal sanitari però no només, que les plantilles d'anestesistes, radiòlegs, metges de família i d'urgències, però també de professors i policies no es cobreixen per la falta d'habitatge. Aquests professionals, com molts que emigren des de la Península per raons de treball (com jo mateixa vaig haver de fer), cobren sous molt semblants als de la Península i han de pagar quantitats desorbitades i inassumibles per un lloguer. A Menorca des de fa uns anys els preus han pujat de manera exponencial i hi succeeix una cosa semblant… Els comptes no surten. I no els surten fins i tot treballadors amb perfils especialitzats i d'alta qualificació.

Per això resulta –com al principi deia- insultant, insensible i també esfereïdor per a tanta gent treballadora d'aquestes illes que el vicepresident Yllanes afirmi amb una mescla de sorprenent lleugeresa i absoluta irresponsabilitat que “ 22.000 euros no són res” o que no li semblen una quantitat “exagerada” perquè és així com s'aconsegueix importar “talent” de fora a les Illes. Tinguem només dues dades en compte: aquests alts funcionaris del Govern que venen a treballar per a Podem des de la Península cobren un salari aproximat de 56.000 euros. Per si això no els basta, els en donen 22.000 més (que no han ni de justificar ni presentar contrafactura o amb comprovants) en concepte d'“ajuda” per a habitatge i desplaçaments. És a dir, si ets un “talent” importat de la Península (deu ser que aquí no n'hi ha), ajudes de 22.000 sense justificar. Si ets un ciutadà del carrer i no pots pagar el lloguer perquè ets pobre o no tens ingressos, al carrer. Com dimecres va passar a Óscar i la seva mare o com passa a les milers de persones desnonades cada any a Balears.

Per si tot això fos poc, Yllanes i el tal López surten dijous als mitjans (gairebé com uns Roberto Alcázar i Pedrín renovats) ficant la pota fins al genoll i fabulant sobre una suposada croada contra els ‘forasters’ per part d'uns supòsits ‘indepes’ balears irreductibles (?) que volen que se'n vagin els peninsulars d’aquí perquè no són “pata negra” de “lo nostro”. Molt, però que molt pitjor, el remei que la malaltia, excompanys de Podem. En lloc de rectificar immediatament i sortir a dir als quatre vents que “22.000 euros” per a habitatge aquí és “moltíssim” i que valorareu que els pagui Podem i no els comptes públics de la Comunitat, us heu ficat en un incomprensible bullit. A qui us dirigiu amb aquest missatge? Espero que algun de vosaltres ho sàpiga, encara que permeteu-me que ho dubti, o que com a mínim ho hagi pensat una miqueta algú dels pocs spin doctors que us quedin i que hagi nodrit la saba de tan absurda i falsa planta enfiladissa.

Més per Menorca ha presentat una oportuna esmena als pressupostos de 2020 per eliminar aquests sucosos royalties per peninsularitat. Espero de tot cor que el Parlament balear l'aprovi. Per Óscar i la seva família, per les persones lluitadores de la plataforma Stop Desnonaments Mallorca i per les milers de famílies de gent treballadora i humil en aquestes illes que sofreixen per arribar a fi de mes i que no han cobrat ni cobraran dietes de 22.000 euros en la seva vida.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF