28/10/2022

Roba guapa, roba aprofitada

2 min

Ahir, a la passarel·la 080 Barcelona Fashion s’hi feia una desfilada un pèl diferent, i perdonin-me si em poso en el terreny que domina, amb mà mestra, el nostre estimat Joan Callarissa. El nom que duia és Reborn, perquè es tracta d’una col·lecció creada amb roba recuperada al cent per cent en plantes de residus tèxtils i botigues de segona mà. Aquesta idea (una desfilada professional de roba recuperada) és de l’Agència de Residus de Catalunya, el Consorci de Moda de Catalunya i l’empresa vigatana Girbau, que fa rentadores i no paren de donar-li premis pel compromís amb la sostenibilitat. Els estilismes –que em van semblar maquíssims– eren de Fermin+Gilles. Van desfilar dotze dones i dotze homes, entre els quals el cantant Lildami.

Quan era petita els nens portàvem les sabates foradades, perquè ens creixia el peu amb més rapidesa que no es deterioraven. Fèiem la broma: “Tenen gana, aquestes sabates”. La botiguera de Cal Tonet, on anàvem a comprar roba molt de tant en tant, deia la temuda expressió: “Aquest jersei és de creixença”. Volia dir que era dues talles més gros, per poder-lo aprofitar. Ara és al revés. Anar a comprar roba no és cap festa, és molt habitual, perquè comprem roba barata que ja sabem que, quan s’acabi la temporada, es llençarà. Una samarreta a dos euros, un jersei a cinc. I ara “ve” el color blau, d’aquí tres mesos tornaran les muscleres, ja no es porten els pantalons baixos de cintura, ara es porten molt alts. L’any passat s’arrossegaven, ara es porten de “Pepito va de curt”.

Desfilades com la d’ahir, sobretot, em fan pensar en els principals consumidors de fast fashion, roba barata, poc duradora, que acabarà llençada: els adolescents i joves. Quants quilos de roba llençaran cada un d’ells al llarg de la vida? On aniran a parar? Per això m’alegra tant que els models que vaig veure, inclòs el Lildami, portessin roba tan maca. No és cap sacrifici, posar-se-la. És molt —perdó— fashion.

stats