OPINIÓ

Una revolució ha arribat

I els patinets arribaren. I els polítics, temorosos d’una nova realitat que no podien preveure, començaren a criminalitzar aquest mitjà de transport. Però, clar, què es pensaven? Que aquí es pot fer el que un vol? Que errats que anaven. Aquí, primer se fa cua, se passa per taquilla i després, ja veurem si se tolera.

Perquè clar, això mereix ser explicat. En primer lloc, unes empreses capitalistes d’aquestes que tenen molts i molts milions de beneficis i que ves a saber tu on tenen la seu venen a oferir patinets. Deixen els patinets enmig de les voreres i se dediquen a guanyar doblers i doblers. Però que s’han pensat? Ni que visquéssim en una Europa on hi ha lliure circulació de béns. Ni que a Espanya estigués reconeguda la llibertat d’establiment d’empresa... Però al que anàvem. Venen, deixen els patinets allà enmig i després, què? Doncs resulta que aquests 'millennials' d’avui dia utilitzen el seu mòbil, empren el patinet i el deixen. I al vespre, uns autònoms s’encarreguen de recol·locar i carregar els aparells. Però, i com cobren les empreses? Què hi ha al darrere? Pareix una simple prestació de serveis, però segur que hi ha quelcom sospitós.

I seran molt verds i tot el que tu vulguis; i no contaminaran gens i blablaba. Però, és que són un perill públic per a la societat. Fins i tot una persona ha mort. Fins quan aguantarem aquesta revolució? És hora de frenar aquest “progrés” i tornar a allò tradicional, a l’ús del cotxe, que tan malament no ens ha anat. Quan va ser que una persona va morir per culpa d’un cotxe? Mira si fa dècades. I alerta, que nosaltres sempre hem defensat la sostenibilitat. I ho continuam fent, és clar. Però no a qualsevol preu. Això dels patinets elèctrics ha arribat massa lluny. I mira fins on arriba aquesta bogeria que la DGT ha dit que no els podem comparar a cap vehicle de motor. I els mateixos de la DGT diuen que poden anar per voreres, carrers i per qualsevol via. Però, seriosament, què passa aquí? Si aquests modernets volen anar amb patinet, s’hauran de construir uns vials especials per a patinets, com uns carrils bici. I que no provin de mesclar-se uns i altres bicicletes i patinets. Això sí que seria un bon guirigall!

I clar, alerta perquè n’hi haurà molts que a banda de contar-vos les bondats del patinets, i ser-ne usuaris vos intentaran fer veure que més enllà d’Espanya, el seu ús és una cosa freqüent i normal. I vos renyaran perquè Palma té el rècord de ser una ciutat amb un cotxe per cada habitant. Però, això té mèrit, perquè socialitzam les bones pràctiques entre tota la ciutadania. I després s’enfadaran per l’aire i la contaminació a Ciutat. Però heu de pensar que a altres bandes estan pitjor. I vos diran que el patinet és una de les solucions per a aquests dos grans mals. Però no els escolteu. No ho faceu abans que vos intentin menjar el cap amb cants de sirena.

Els patinets són una cosa massa moderna. I mai s’havien vist uns aparells tan petits que anassin motoritzats. I no, el perill és més que evident. I fan por. I no sabem si paguen imposts. I som sostenibles, però no fins a aquests extrems. I si la gent no pot agafar cotxe, que camini. Sí. Com s’ha fet tota la vida, que tan malament no ens ha anat. I aquestes innovacions que quedin a casa, on no molestin a ningú. No sigui cosa que amb el meu cotxe hagi d’anar alerta amb ells.

EDICIÓ PAPER 15/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF