12/01/2022

De les restriccions a la responsabilitat

1 min

El doctor Manel Cervantes, cap de malalties infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, ha passat pel plató de l'ARA. Venia de l’hospital, on acabaven de comprovar que cap dels malalts greus ingressats tenien la variant òmicron, sinó que tenien la delta. I deia que això anava en el sentit del comportament esperable d’un virus: és probable que cada mutació es transmeti més però mati menys, com està passant ara amb l’òmicron.

I així, exactament d’aquesta manera, podria arribar el final de la pandèmia, convertida en una malaltia que caldrà vigilar de prop en persones amb altres patologies o més grans de 65 anys, que hauran de vacunar-se cada any (com ara es vacunen de la grip), però que, per a la resta, podria acabar passant com una grip i, fins i tot, com un refredat. I ara la pregunta: tot això, a partir de quan? Com que ja fa vora dos anys que la ballem i ves a saber quantes soques més veurem del virus, siguem humils, però això podria començar a passar aquest hivern mateix.

Tant de bo, perquè amb un nivell de contagis com el d’aquests dies el covid està demanant un esforç en la gestió de les seves conseqüències socials, sobretot laborals, que és impossible de sostenir, com s’està veient amb les visites i les baixes que han desbordat l’assistència primària sense pietat. La bona notícia és que en un futur relativament pròxim la marxa del virus ens pot portar de les restriccions a la responsabilitat individual, que aquests dies hem de practicar especialment empreses i treballadors.

stats