26/02/2021

Sobre poder, responsabilitat i connivència

2 min

Pot ser que una nina de 14 anys entri en un hotel amb un home que és evident que no és ni el seu pare ni el seu tutor ni família seva i acabi mantenint-hi relacions sexuals per doblers i regals? Idò sí. I això passa a Mallorca, al costat de casa vostra, davant dels ulls de molta gent, massa gent, que no fa res per aturar-ho. Alba Tarragó us explica en un reportatge el cas d’un explotador de menors condemnat que actuava en hotels de la zona de Calvià i en tenia un de preferit, on no el varen aturar mai. Probablement perquè no ho varen saber veure, perquè no tenien les eines per fer-ho, perquè ni tan sols vigilaven si això podia passar.

Que l’hotel ho hagi hagut de saber arran de la cridada de la periodista de l’ARA Balears vol dir que no només ha errat aquest establiment: també ho han fet els cossos policials, el sistema judicial i les administracions que haurien de protegir els drets d’infants i adolescents. A un altre nivell, que un crim així es cometi en una societat com la nostra, que es diu avançada i assegura que defensa els drets dels més joves, indica que alguna cosa falla. En la responsabilitat de tots plegats, en les prioritats que ens marcam, en el masclisme que encara ens comanda. 

En tot cas, els hotels –amb el parèntesi del coronavirus– són el cor de l’economia de les Balears des de fa dècades i tenen un pes immens en la societat illenca. Un gran poder comporta una gran responsabilitat, diu Spiderman, i si un personatge de còmic ho té clar, els empresaris del sector turístic ho haurien de tenir més que après. Alguns ho han assumit i actuen en conseqüència. D’altres per ventura encara tenen lliçons per aprendre, ni que sigui d’un còmic de superherois.

stats