12/02/2021

La remodelació del Govern en un moment complicat

2 min

Quan es tornen a sentir, de lluny i a un ritme tan pausat com prudent, els sons d’una nova desescalada, l’Executiu presidit per Francina Armengol ha de veure per força que, si ha estat difícil gestionar la pandèmia fins ara, no ho serà menys d’aquí en endavant. Els estralls que ha deixat el covid-19 en la societat i en l’economia balear obren un futur d’incerteses, això sí, amb alguna o algunes grans certeses: si les Balears han sortit especialment malmeses d’aquesta crisi sanitària és pel model econòmic exclusivista que tenim. Com a conseqüència, la manca de diversificació i, com a provocat efecte col·lateral, la gairebé nul·la inversió en recerca i desenvolupament. És a dir, s’ha apostat tot a un model cada cop menys competitiu i no s’ha atès els sectors que generen valor i competitivitat. D’aquí la certesa: per gestionar la crisi present i futura, no es poden continuar aplicant les mateixes polítiques que han predominat fins ara. 

Davant aquest canvi necessari i per enfocar la sortida de la crisi, Francina Armengol ha fet una remodelació del seu govern segons la qual dona encara més pes a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, i en concret al seu titular, Iago Negueruela –que passa a ser, a més, portaveu de l’Executiu–, però li crea un contrapunt. Si més no en teoria, la creació d’una nova conselleria que, amb el socialista menorquí Miquel Company al capdavant, ho serà de Fons Europeus, Universitat i Cultura, sembla prioritzar la recerca, això després que les Balears hagin retallat 4 milions en aquest camp i se situïn a la coa en inversió per a recerca, desenvolupament i innovació. Haurem de seguir de prop si els objectius que s’apunten en aquesta versió oficial de la remodelació de l’Executiu van prenent una forma real o si acaba sent una operació de maquillatge per, una vegada alleugerida la crisi, continuar com sempre. De fet, la conselleria que més reforçada queda en aquesta remodelació és la que lliga el model econòmic al turisme i al treball. Com a concepte, no parla precisament d’un canvi en aquest sentit. 

A partir d’ara, s’haurà de parar atenció a on es destinen els fons europeus. Es convertiran en un recurs tan important com per tenir conselleria. Mentre un sector de l’hoteleria ha començat la campanya ‘SOS Turisme’ –això, quan és el sector que més ajudes públiques ha rebut–, farà bé el Govern d’Armengol si aquests fons europeus s’inverteixen sobretot en els àmbits que poden obrir futur a les Balears: la transformació del model econòmic, la diversificació, una millor formació i una major autosuficiència.  

stats