EDITORIAL
Opinió 26/10/2014

Una reforma fiscal electoralista

2 min

La rebaixa d'imposts que el Govern balear ha inclòs en el projecte de pressuposts per a 2015 que aprovarà aquest dilluns s'aplicarà en un any electoral. Només per això, ja es pot qualificar d'electoralista. Amb aquesta reforma fiscal el PP es presentarà a les properes eleccions autonòmiques afirmant que ha complit amb la seva promesa de reduir els imposts, però no és ben bé així. Una part dels imposts que ara es reduiran els aplicà o els incrementà el mateix Govern de José Ramón Bauzá. L'Executiu popular, a més, ha incrementat durant el seu mandat altres tributs que ara no es toquen. És el cas de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, el més important per a l'Executiu perquè li suposa el gruix dels ingressos tributaris que controla.

La reforma fiscal s'aprova en en un context aparentment favorable perquè s'emmarca en un projecte de pressuposts que preveu un creixement econòmic per a Balears del 2% del PIB en el proper exercici. Un creixement que serveix per justificar que no cauran els ingressos, malgrat que la rebaixa suposarà deixar d'ingressar 60 milions d'euros en un any. Amb tot, en un escenari tan volàtil com l'actual, sembla agosarat planejar la política pressupostària en funció de previsions que poden tenir curt recorregut. La possibilitat que les principals economies europees tornin a entrar en recessió pot condicionar les previsions d'una economia com la balear, totalment basada en el turisme, un sector molt dependent de la situació que viuen, per exemple, britànics i alemanys.

La reducció de tributs arriba, a més, després de fortes retallades en l'estat del benestar que no s'han recuperat i és en aquest context que l'actuació del Govern té un to més electoralista perquè Bauzá, en lloc de destinar els doblers a millorar els serveis que s'han vist perjudicats per les seves retallades, opta per no recaptar-los. Amb aquesta decisió pretén generar la sensació en la ciutadania que s'incrementa la seva capacitat adquisitiva quan, en realitat, ningú no sap a hores ara concretament de quants doblers disposarà de més quan s'apliqui la reforma fiscal poc abans de les eleccions.

stats