OPINIÓ
Opinió 30/10/2017

El referèndum pactat

i
Cristina Ros
2 min

Ballen les xifres, xoquen les legitimitats, són dies incerts, a Catalunya i a Espanya. Amb aquesta capacitat de síntesi que tenim les persones quan som pel carrer o a la barra d'un bar, un conegut m'escomet: "Quin berenar... Tan fàcil com és votar i comptar".

Sense saber si aquesta persona –mallorquina, per a més dades– és o no favorable a la independència de Catalunya, cosa que tampoc no té cap rellevància, resulta significatiu que la seva resolució guanyi adeptes al conjunt del territori espanyol. Ho demostren els resultats de l'enquesta que acaba de publicar 'El Mundo': El 57,4% dels espanyols ja és favorable a la celebració d'un referèndum pactat i legal a Catalunya, superant el 40% de votants del PP i dels de Ciutadans, un 59,2% dels del PSOE i un 87,9% d'Units Podem, els qui veuen que els catalans han de poder celebrar un referèndum que tingui acordada la seva legalitat. A Catalunya, com és lògic, aquestes xifres són molt més elevades: fins a un 75,6% dels catalans vol votar-ho, però resulta igualment rellevant que vulguin referèndum el 67,3% dels qui votaren Ciutadans a les autonòmiques del 2015, el 58,1% dels votants del PP i el 79,6% dels del PSC. Votar i comptar.

Al marge que 'El Mundo' no titula aquesta notícia amb els resultats de la pregunta sobre el referèndum pactat i legal, sinó pel tant per cent del retrocés del suport a l'independentisme a Catalunya, ja resulta significatiu que el rotatiu hagi fet la pregunta sobre posar les urnes i poder comptar els resultats sense la violentació dels de l'1-O. En tot cas, l'augment de les persones que, arreu de l'estat espanyol i especialment entre els votants dels partits més clarament unionistes, creuen que hi hauria d'haver un referèndum a Catalunya sobre la independència xoca de forma notòria amb la postura que han adoptat les cúpules d'aquests partits i del mateix govern de Rajoy.

Tot i que els esdeveniments se succeeixen de manera tan accelerada que fa impossible qualsevol anàlisi prospectiva, tot fa pensar que imposar unes eleccions autonòmiques no farà sinó allargar en el temps el que segurament és l'única via per a la resolució de la situació actual: un referèndum sense entrebancs perquè els catalans diguin 'sí' o 'no' a la independència. Votar i comptar, tan senzill i tan legítim com això.

stats