L’EDITORIAL
Opinió 23/02/2019

El nou REB, la constatació que a les Balears quedam sempre a mitges

2 min

Qualsevol millora en el finançament de la nostra autonomia ha de contribuir a pal·liar, en major o menor mesura, els enor- mes problemes econòmics que ens dona una balança que sempre ha deixat les Illes Balears en una de les posicions més desfavorides. En aquest sentit, l’aprovació ahir per part del Consell de Ministres, i via decret llei, de la meitat del Règim Especial de les Illes Balears (REB) que esperàvem i que havia estat reiteradament anunciat per l’Executiu de Francina Armengol és una bona notícia, però ho és només a mitges. De fet, el REB que tindrem, i que ens aportarà uns 220 milions per a inversió, transport i energia, però que deixarà per a la propera legislatura fins a 270 milions del nou règim fiscal, és la constatació, una vegada més, que les Balears quedam sempre a mitges, en bona mesura pel nostre escàs pes polític, cosa que no els passa a les Canàries, o al País Basc per aconseguir el seu concert econòmic.

No és qüestió que l’Executiu balear ho hagi lluitat poc, és que ni quan hi ha hagut diferents colors polítics entre el govern de l’Estat i el de les Balears, ni quan coincideixen les presidències d’un mateix partit, la nostra comunitat mai no ha estat entre les prioritats. Pesam poc políticament, tot i que a l’hora de sucar la nostra aportació a l’erari espanyol la proporció canvia substancialment, sempre en contra nostra. Cap govern espanyol ha tingut la sensibilitat per comprendre la insularitat i que l’enorme despesa que aquesta condició suposa per a les Illes necessita compensació. Més que no intentar arribar a la mitjana estatal en finançament, requeriria estar-hi per sobre.

Amb el nou REB aprovat s’obre, a mitges, un camí de noves possibilitats. A la vegada, es deixa per a la incertesa del que esdevindrà la propera legislatura la part de la fiscalitat, que a més de superar econòmicament la dotació ara aprovada, és un tema essencial, vital, per al nostre bon funcionament. Si bé és cert que siguin quines siguin les formacions polítiques que governin Espanya i les Balears després de les eleccions de l’abril i del maig hi ha un consens respecte de la necessitat del REB, també ho és que de moment la millora del finançament només la tenim garantida en part. S’haurà de continuar lluitant, com si no fos de justícia tenir el que et pertany.

stats