13 raons per parlar-ne

L’etiqueta que es penja a un nen o una nena pot tenir greus conseqüències en el seu desenvolupament i en la pròpia percepció

Vaig tard, ho sé. Fa gairebé un any que Netflix va estrenar '13 reasons why’ i que la polèmica va omplir mitjans de comunicació i xarxes socials. En primer lloc, em rebel·lo contra alguna de les crítiques que va rebre la sèrie: no, les 'raons' del títol no pretenen ser una justificació del suïcidi de la protagonista en cap cas. El suïcidi és el pitjor desenllaç possible. No té res de bonic ni de romàntic, com insistia l’actriu Katherine Langford a l’entrevista que li van fer a la revista People. Però no per això hem de girar-nos d’esquena a la realitat tal com la pot arribar a percebre un jove.

Com a societat, hauríem de ser capaços de parlar i reflexionar sobre problemes als quals s’enfronten els adolescents d’avui. Per què? Doncs perquè l’etiqueta que es penja a un nen o una nena pot tenir greus conseqüències en el seu desenvolupament i en la pròpia percepció. Perquè els professors haurien d’estar formats en la detecció de l’assetjament escolar. Perquè els centres educatius haurien de disposar d’eines per combatre’l. Perquè els valors del respecte i la igualtat s’han de promoure a totes les edats i en tots els àmbits. Perquè potser encara no hi ha prou mesures legals en contra del 'cyberbullying', tan greu com el 'bullying' de tota la vida, però amb un abast potencial molt més ampli. Perquè no sempre les diferents generacions es comuniquen prou bé entre elles. Perquè la comunicació ni tan sols és fluida entre les persones de la mateixa generació, per molt mòbil i Whatsapp que tinguem. Perquè els joves de vegades no saben com demanar l’ajuda que els cal. Perquè de vegades no saben a qui demanar-la. Perquè els pares no són déus. Perquè cap noia no s’hauria de sentir avergonyida de denunciar una agressió sexual. Perquè una violació és culpa de l’agressor, mai de la víctima. En definitiva, i com a tretzena raó, perquè no voldríem que hi hagués cap Hanna Baker a la vida real.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF