22/05/2022

Psicòpates, paranoics i sensats

2 min

Us recomano el tall de cinc minuts del debat al canal de televisió Russia 1, entre el coronel rus retirat Mikhaïl Khodariónok i la presentadora del programa, Olga Skabéieva. El podeu trobar a internet o a les xarxes socials fàcilment. És, exactament, la fotografia d’una persona sensata, no desconnectada de la realitat -el coronel-, amb una paranoica -la presentadora- i un psicòpata, absent al debat però latent -Vladímir Putin-. El coronel explica amb arguments sòlids, reals, amb dades i veritats, quina és la situació de Rússia, tant a nivell geopolític com militar. I es resumeix fàcilment: moral ensorrada, pocs militars russos disposats a lluitar, aïllament total del món i més de quaranta països disposats a enfrontar-se militarment amb ells, si cal.

La periodista no es creu el coronel, mira de donar arguments i de rebatre l’amagada veritat als mitjans de comunicació russos i, quan se li acaben els arguments i veu que el coronel té raó, llavors conclou: la rendició no és una opció perquè la resta de països, que són els nostres enemics, volen destruir Rússia. És el discurs del paranoic. I és exactament la millor arma d’un mandatari psicòpata. El psicòpata és un narcisista que no connecta amb el sentiment aliè i que manipula sense cap mena de remordiments. Però la forma de manipulació no consisteix en convertir els seus adeptes en psicòpates, sinó al contrari, fer-los creure que estan sota amenaça, que els volen destruir i que només ell els pot salvar. És exactament el que va fer Hitler amb els alemanys per aconseguir el suport popular que el portés a la guerra mundial.

Els russos que estan a favor de la guerra creuen de debò que Europa vol destruir Rússia, que són els nostres enemics. ¿Finlàndia demana entrar a l’OTAN per defensar-se en cas que l’ataquin? Doncs aquesta motivació, que és l’única i real, és manipulada pel psicòpata que vol la guerra i diu als seus: “Ho veieu? Finlàndia ens vol atacar i per això entra a l’OTAN”. I ja té l’argument per declarar una guerra.

Aquest és el retrat psicològic intern de Rússia. Us pot semblar simplista, però la veritat sol ser molt simple. Ah, i, com va concloure el coronel, la realitat negada t’acaba pegant tan fort que ni te n’assabentes.

stats