FORABROMES
Opinió 06/11/2020

Entre els pressupostos i els recursos humans

2 min

QUE EL GOVERN mantingui la dotació pressupostària per a la cultura el 2021 és més del que podíem esperar, ateses la baixada d’ingressos general i les gerres d’aigua gelada que ens tira l’executiu de Pedro Sánchez. Tot i la declaració de la cultura com a bé essencial a les Balears, podíem preveure una rebaixa al voltant del 20% en totes les partides d’aquest àmbit. És el que ha obligat a fer el Consell de Mallorca als que dissenyen els pressupostos culturals de l’any que ve: baixar un 20% respecte d’enguany. Rebaixes i més rebaixes per a una administració, la insular, que té la immensa majoria de competències en cultura per fer el mínim -molt mínim, excepte casos honrosos- de polítiques culturals.

A través de les dotacions dineràries, però, allò que ens queda clar és que la política cultural s’entén sobretot de dues maneres: subvencions o activitats. I tot i que els ajuts econòmics i les partides per a programacions hi han de ser, resten en l’oblit dues de les grans mancances de l’àrea cultural. D’una banda, els recursos humans, referits a places de tècnics per poder dur endavant qualsevol iniciativa que passi per la gestió pública -hi passa tot o quasi tot. D’altra banda, les polítiques educatives o de mediació cultural, com en vulgueu dir. Una banda i l’altra, encara que ho sembli, no estan tan lluny, si més no perquè no es faran polítiques culturals vàlides, inclusives i amb tendència a l’expansió de la cultura en totes les capes de la societat si no hi ha personal preparat per planificar-ho i dur-ho endavant. Tampoc res no tindrà sentit si la cultura no és part de la vida del major nombre de persones possible.

Aquests dies hem vist com es preparen unes certes pujades salarials per als treballadors considerats essencials: sanitat, educació i forces de seguretat de l’Estat. Quan el PSOE ha anunciat “mesures socials de suport als treballadors i treballadores del sector cultural” es referia sobretot als “professionals de la tauromàquia”, i ha il·lustrat l’anunci amb una plaça de toros per si qualcú no ho acabava d’entendre. La resposta: la tortura no és cultura. També s’han convocat, des del Consell, 40 places al cos de bombers, que una no dubta que fos una “mancança històrica”. Ara bé, també ho és, històrica, la manca de tècnics a tots els departaments i infraestructures culturals públiques. Però en aquest cas, de fa molts anys, si qualque vegada hi ha hagut convocatòria, les places surten amb comptagotes, d’una en una, i se’n fa roda de premsa.

Els lligams entre els pressupostos i els recursos humans són tan estrets que no tenen sentit els uns sense els altres. Ara com ara, els pressupostos han quedat quasi congelats respecte d’enguany, i no hi ha previsió d’augmentar la plantilla tècnica per poder executar-los com caldria. Molt congelats, sí.

stats