TRIBUNA OBERTA
Opinió 17/07/2020

Preocupació per la conservació del patrimoni marítim

Amics De La Mar De Menorca
2 min

L’associació Amics de la Mar de Menorca vol mostrar preocupació per les notícies que s’han pogut llegir aquests darrers dies segons les quals les drassanes de Ciutadella seran adjudicades a Marina Seca Port de Ciutadella SL amb una oferta que es podria considerar temerària i en un procés que sembla poc transparent.

La conservació del patrimoni marítim, tant material com immaterial, sempre ha estat la principal preocupació dels Amics de la Mar de Menorca. La feina desinteressada dels seus socis, el suport de multitud de simpatitzants i la col·laboració de les institucions menorquines han fet possible que una gran part d’embarcacions tradicionals de la nostra illa no es perdin en l’oblit o en melancòlics retrats que evoquen èpoques passades, sinó que siguin una part viva que completa avui els meravellosos paratges de les costes menorquines amb la seva presència.

Com tothom sap, Menorca és rica en petites embarcacions de llenya: bots, llaüts, gussis i d’altres. Es tracta de peces úniques que no en tindran mai cap altra d’igual i que any rere any desafien els avantatges i les comoditats del progrés i donen llum als ulls d’afortunats espectadors que poden presenciar l’original estampa de les veles llatines onejant al vent pel litoral menorquí.

El llaüt Besitos, l’únic Bé d’Interès Cultural catalogat de Menorca en forma de barca, és conegut als principals ports de les Balears com una embarcació genuïnament menorquina i. precisament ara, la seva germana bessona, la Maria Glòria, està vivint els darrers dies de la seva restauració definitiva, llesta per disputar-li la primacia en la vela llatina a Menorca. Aquesta magnífica obra de restauració ha estat possible gràcies a la paciència i meticulositat del mestre d’aixa Jaume Llompart, que ha fet un treball d’una perfecció extraordinària.

Ara, veiem amb molta preocupació la concessió del varador del port de Ciutadella perquè pot comportar un canvi de model que posi en risc la subsistència de la flota d’embarcacions clàssiques a la nostra illa, ja de per si prou pressionades pels diferents canvis que en la nàutica hem sofert les darreres dècades.

Amics de la Mar de Menorca vol destacar la facilitat que en tot moment hem trobat amb els actuals concessionaris, Drassanes Llompart, conseqüència d’una relació propera i honesta, com sempre ha estat costum en tot l’àmbit local. En mans de les institucions queda que aquesta situació no es malbarati.

stats