EDITORIAL
Opinió 22/10/2015

Les peces del PP es mouen pensant en el Congrés i en el congrés

Una victòria d'Isern ara donarà més visibilitat al sector crític, però no garanteix res de cara a la lluita pel control intern del partit

Ara Balears
2 min

PalmaNo és només una cursa per liderar la candidatura del PP al Congrés dels diputats, és també una presa de posicions amb vista al congrés que farà el PP balear al principi de l'any que ve. De moment, ja coneixem quins són els dos aspirants més ben posicionats amb vista les generals: són l'exbatle de Palma Mateu Isern i qui era el seu número dos a Cort, el diputat i regidor Álvaro Gijón. El moviment que els ha situat en la cursa mostra per on aniran els trets en la batalla interna per liderar el partit.

Mateu Isern era, abans de ser batle de Palma, un desconegut en la política que va passar a ser candidat perquè José María Rodríguez el va avalar. Durant el seu mandat es va distanciar de Rodríguez i del llavors president del partit, José Ramón Bauzá, una situació que explica que no repetís com a candidat a batle. És evident, per tant, que si Isern és en un costat, els rodriguistes i els bauzanistes estaran a l'altre costat i, en bona part, això explica la candidatura d'Álvaro Gijón, el 'fill polític' de Rodríguez. Abans de les eleccions, però, Isern estava sol i Bauzá i Rodríguez controlaven el partit a Balears i a Palma. Després de les eleccions, Bauzá ja no és president i, de fet, són molt pocs els qui es reconeixen bauzanistes. I Isern no està sol, té el suport dels crítics, el sector regionalista del partit que, malgrat no tenir res a veure amb ell, els uneix l'interès per passar la pàgina de l'era Bauzá.

Les dues candidatures avancen, per tant, l'enfrontament que es visualitzarà en el congrés del PP balear. Per una banda, es veurà una candidatura dels crítics, que previsiblement encapçalarà Biel Company, i per l'altra, una del sector més oficialista, que aglutinarà seguidors de Bauzá, de Delgado i de José María Rodríguez, i que podria encapçalar l'exconseller de Turisme Jaime Martínez. Però, a diferència del que passarà ara en la disputa per la candidatura al Congrés, la lluita pel control del partit estarà més oberta. Les regles del joc són diferents. Ara serà la junta insular, un òrgan amb majoria de membres de la Part Forana, qui decidirà el candidat, i aquí Isern té avantatge. En el congrés autonòmic seran els militants, i aquí el pes de Palma pot ser determinant. Per tant, una victòria d'Isern ara donarà més visibilitat al sector crític, però no garanteix res en vista al congrés.

stats