OPINIÓ
Opinió 17/12/2019

Què passa amb Podem Balears?

Enric Borràs
2 min

PalmaEls dirigents més visibles de Podem a les Balears s'han embarrancat en una polèmica incomprensible arran del plus de 22.000 euros als alts càrrecs del Govern que tenen la residència fora de Mallorca. Aquesta "indemnització" –així l'anomena la llei–, que continuarà tal com és ara, ha deixat en evidència les cares més conegudes d'una organització sorgida del 15-M que afirmava –i afirma– que vol una societat més justa. La resposta del partit, afegida a la recent sortida del consell ciutadà autonòmic de Podem d'onze dels seus membres situats més a l'esquerra, ha submergit la formació morada en una crisi com a mínim comunicativa.

L'última astracanada és la de proposar retallar el plus fins a 12.000 euros. Si es podia retallar, perquè aquests alts càrrecs realment no necessitaven els 22.000 euros, per què no ho havien fet abans? És més, tot just la setmana passada el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, afirmava que el plus no era exagerat però ahir dilluns, amb una doble peripècia, la secretària general de Podem a les Balears i consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, rectificava i admetia que ho podia semblar i, en declaracions a la SER, afirmava alhora que sense aquesta "indemnització" ella no podria continuar al càrrec. Mae de la Concha té la residència a Menorca però, com a consellera, cobra més de 60.000 euros anuals. A tot això cal afegir-hi, a més, l'intent d'Yllanes de defensar-se amb victimisme identitari. No: no és una qüestió de forasters contra mallorquins, perquè l'origen no hi té res a veure, sinó del lloc on es viu i de les dificultats afegides de viure a les illes més petites d'un arxipèlag com el nostre.

La crisi del plus, més que pel plus en si, és important perquè ha deixat en evidència les contradiccions d'un partit que, com a mínim per com es presentava a les eleccions, hauria d'empènyer el Govern cap a l'esquerra. Podem ha canviat fins al punt que alguns que s'hi havien sentit còmodes ja no ho fan, i els critiquen obertament. Per ventura els seus electors tradicionals, quan ho descobreixin, deixin de confiar-hi.

stats